Политическата битка в Полша за държавните медии продължи и днес,

...
Политическата битка в Полша за държавните медии продължи и днес,
Коментари Харесай

Полският президент се противопоставя на новото правителство в битката за контрол над държавните медии

Политическата борба в Полша за държавните медии продължи и през днешния ден, с внасянето от президента Анджей Дуда на модифициран законопроект за бюджетните разноски в прорез с задачата на новото проевропейско държавно управление за освобождение на медиите от политически надзор, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Държавният глава, съдружник на предходното дясно държавно управление, наложи несъгласие на законопроекта на новия кабинет, който дава 3 милиарда злоти (762 милиона долара) за публичните медии. В оферти от Дуда законопроект това финансиране не е заложено.

Държавните медии в Полша станаха причина за първата борба сред съдружното държавно управление на премиера Доналд Туск и предходните ръководещи от консервативната партия „ Право и правдивост “, а нейните съдружници не престават да участват в централата на държавната осведомителна организация.

Туск завоюва властта с обещания за възобновяване на националното единение и демократичните правила, в това число посредством промяна на публичните медии. Неговото държавно управление има 248 места в Сейма – 460-членната долна камара на Народното събрание. Следващото съвещание на Сейма е на 10-11 януари.

Дуда остава на поста още година и половина и неговото несъгласие е показателно за компликациите, пред които Туск евентуално ще се изправи. Някои наблюдаващи споделят, че " Право и правдивост " се надява да резервира контрола върху държавните медии и да продължи да прокарва посланията си преди изборите за локална администрация и Европейски парламент следващата година.

Обществените медии в Полша се финансират от данъкоплатците и по конституцията се изисква да бъдат свободни от политически пристрастия. Но критиците упрекват „ Право и правдивост “, че употребяват медиите като агитационен рупор, който разделя нацията посредством разпространяване на дезинформация, ксенофобско и хомофобско наличие и се пробва да дискредитира Туск и други проевропейски политици

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР