Полисан е сочен като един от основните доставчици на веригата

...
Полисан е сочен като един от основните доставчици на веригата
Коментари Харесай

Агенция "Митници" е отнела лиценза на "Полисан"

" Полисан " е апетитен като един от главните снабдители на веригата VM Petroleum на Веселин Марешки. Сега той споделя, че работи и с други компании.

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Георги Самуилов: От " Мулти " до непосредственост с всички ръководещи

Производителят на горива постоянно е упрекван в укриване на данък, само че постоянно съдът е отменял наказванията
19 яну 2018
Горива: Размирната петролна година

Евтиният нефт изтри 3.75 милиарда лева доходи от докладите на най-големите 25 компании за горива за две години
18 юли 2017
Операция " Послушен Марешки "

Прокуратурата и Комисия за защита на конкуренцията започнаха поредност от дейности против Веселин Марешки през последните седмици
7 юли 2017
Има ли връзка сред инспекциите на петролните компании и самоубийство в " Полисан "

Според премиера Бойко Борисов – да
26 юни 2017 Агенция " Митници " е лишила лицензите за данъчните хранилища на русенския търговец с горива " Полисан ", научи " Капитал ". Санкцията е поради нарушени процедури по доставка на гориво за отопление, което е било обложено с по-ниска акцизна ставка. Във вторник от митниците оповестиха на уеб страницата си единствено, че са били отнети и прекъснати лицензите на два данъчни склада за нарушаване, открито от Митница Русе.

Как се стига до тук

Нарушението е открито още през 2016 година, само че в този момент съдът е удостоверил на втора инстанция издаденото от русенската митница наказателно разпореждане. С него на компанията е наложена глоба от 29.2 хиляди лева Тъй като тя е над 15 хиляди лева, съгласно отрасловия Закон за акцизите и данъчните хранилища нарушаването се дефинира като " тежко ". Пак съгласно ЗАДС лицензиран складодържател може да бъде лице, което не е направило тежко или наново нарушаване. Така се стига до преустановяване на лицензите.

Санкцията е поради 24.5 тона гориво за отопление, което е обложено с понижената ставка от 50 лева, вместо със 645 лева От първоинстанционното решение на Административен съд - Русе излиза наяве, че горивото е било употребявано за затопляне на битум, нужен за производството на асфалтови смеси и също така е доставено на друг адресат от маркирания в документите. Като адресат вместо " Пи Ес Ай " Стара Загора, е посочено " Трейс Комерс " София. Т.е. " Полисан " не е разполагала с документи, които да разрешават горивото да се таксува с понижена ставка.

Решенията, с които се лишават и приключват лицензите, подлежат на авансово осъществяване. Те обаче могат да бъдат обжалвани в 14-дневен период пред съда.

" Капитал " опита да се свърже с изпълнителния шеф на " Полисан " Христо Вълков за коментар, само че той не отговаряше на телефона си.

На доктрина нищо не пречи компания с лишен лиценз да основе ново сдружение, да кандидатства и получи лиценз и по този начин действително да продължи да работи в бранша.

Кои са " Полисан "

" Полисан " е профилирана в производството на битум и котелни горива. Основана е през 1994 година в Русе на територията на " Комбинат за тежко машиностроене " и притежател е русенския предприемач Христо Вълков. Според източници от пазара светлите горива сдружението внася на българския пазар от Русия и Румъния. Компанията е една от огромните в бранша, като за 2016 година приходите й са 270 млн. лева

С разширението на петролния бизнес на Веселин Марешки и веригата му VM Petroleum " Полисан " беше посочена като един от главните му снабдители на бензин и дизел. Пред " Капитал " Марешки съобщи във вторник, че няма проблем с доставките на този склад. " Работим и с други снабдители ", изясни водачът на " Воля ".

Миналата година беше тежка за търговеца на едро. В началото на 2017 година ГДБОП и Агенция " Митници " организираха интервенция в офисите на " Полисан " в Русе. Тогава Марешки дефинира акцията като демонстрация на боязън и суматоха от това, което ще се случи на изборите на 26 март. През юни в компанията имаше и драматичен случай, като някогашният шеф на индустриалната част Гален Петков беше открит обесен в едно от халетата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР