Полирани камъни, открити близо до Стоунхендж, може да са били

...
Полирани камъни, открити близо до Стоунхендж, може да са били
Коментари Харесай

Златарски инструментариум от полирани камъни на 4000 години е открит в гроб до Стоунхендж


Полирани камъни, открити покрай Стоунхендж, може да са били част от 4000-годишен златарски инструментариум, настояват специалисти, представени от „ Дейли мейл “.

Археолози от университета в Лестър откриха следи от злато по повърхността им, което демонстрира, че в миналото са били употребявани като чукове или наковални за обработка на метали. За задачата учените приложиха актуалния способ на „ разбор на микроизносването “, като изследваха с мощни микроскопи повърхността на камъните и по този начин записаха остатъците от злато по тях.

Артефактите били заровени в гроб от бронзовата ера в село Ъптън Лъвъл в Уилтшир и са открити за първи път през 1801 година

Двама души са положени в тази надгробна могила и се счита, че са шаман и брачната половинка му. Учените стигнали до този извод, тъй като един от комплектите скелетни остатъци бил облечен в „ обилен костюм “, в това число церемониално покривало, колиета от мъниста и части обработена животинска кост.

В ранната бронзова ера шаманите са били хора, за които се е считало, че могат да взаимодействат с духовния свят и костите, като свързани със гибелта и прераждането, символизирали тяхната мощ.

Сред останките има също бойна секира от зелен камък и торбичка, украсена с бивни на глиган, която съдържа принадлежности за татуиране.

В краката на скелета е положен набор от чукове и шлифовъчни камъни, които евентуално са били употребявани за изглаждане и гланциране на злато. Това допуска, че шаманът също се е занимавал с обработка на метал.

Лиза Браун, организатор в музея на Уилтшир, сподели: „ Човекът, заровен в Ъптън Лъвъл, покрай Стоунхендж, е бил висококвалифициран майстор, който се е специализирал в направата на златни предмети ”.

„ Неговото церемониално покривало, украсено с пробити скотски кости, също подсказва, че той е бил нравствен водач и един от дребното хора в ранната бронзова ера, които са разбирали тайните на металообработването “, добави тя.

Общият гроб също съдържа три полирани кремъчни брадви и бойна секира, направена от черен долерит - всички те са изложени в музея на Уилтшър. Странното е, че те датират от интервала на неолита, което значи, че към този момент са били на хиляди години по времето на погребението.

Надгробната могила датира сред 1850 и 1700 година прочие н. е. и е ситуирана на върха на било, гледащ към речна котловина, която води към монолитите на Стоунхендж.

Златото е разпознато за първи път върху един от камъните през 2000 година, което навежда на мисълта, че в миналото са били употребявани за изковаване на благородния метал в листове.

Върху други четири артефакта също са открити със следи от злато, открито като праисторическо и с примеси, съответстващи на златните произведения от бронзовата ера в Обединеното кралство.

Откритието прибавя тежест към концепцията, че този шаман е бил прочут както с уменията си за обработка на метал, по този начин и с духовните си връзки. Именно по тази причина неговата общественост е сметнала, че е значимо да го погребе с персоналните му принадлежности за обработка на метал, считат учените, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР