Полин Адес-Мевел, ръководител на бюрото за Европейския съюз и Балканите

...
Полин Адес-Мевел, ръководител на бюрото за Европейския съюз и Балканите
Коментари Харесай

"Репортери без граници": Критичните медии в България са подложени на атаки

Полин Адес-Мевел, началник на бюрото за Европейския съюз и Балканите на " Репортери без граници "

© Цветелина Белутова Още по тематиката
" Репортери без граници ": проверяващата публицистика в България е задача допустима

За стимулирани публицисти тук е елементарно да проверяват доказателства за корупция и корист с власт, проблемите идват с публикуването
19 юли 2018
Как да се поправят счупените медии

Пет хрумвания, които могат да защитят публицистиката в интерес на хората
18 май 2018 Под заглавие " България още веднъж преследва самостоятелна медийна група " интернационалната организация " Репортери без граници " (RSF) популяризира протестно писмо, с което приканва българските управляващи да прекратят издевателството против един от притежателите на " Икономедиа " - Иво Прокопиев, издател на " Капитал " и " Дневник ". Повод за реакцията е известието от края на октомври за обвиняването, повдигнато на Прокопиев по отношение на продажбата на негова компания на немска бизнес група. RSF напомня, че преди година българските управляващи са замразили негови активи и банкови сметки и дефинира тези дейности като поредни опити да бъде заглъхнал гласът на самостоятелни медии.

" Всяка опозиционна медия, дръзнала да подлага на критика държавното управление или проправителствени олигарси, е подложена на офанзиви ", се споделя в писмото, подписано от Полин Адес-Мевел от отдела за Европейския съюз и Балканите на " Репортери без граници ".

" Понякога олигарсите употребяват таблоиди, новинарски уеб сайтове и телевизионни канали, с цел да очернят опозиционните медии. Понякога управляващите прибягват до юридически тормоз, с цел да заглушат гласовете на самостоятелните медии. Незабавно би трябвало да се прекратят непрекъснатият надзор, офанзиви и конфискации, целящи да попречат на тези медии да работят ", приканва Мевел.

" Репортери без граници " упорства посредством мониторинговия механизъм на Европейската комисия, който продължава към този момент 11-а година, да бъдат проучени дейностите на българското правосъдие против самостоятелни медии. Новият отчет Европейска комисия за положението на правораздаването ще бъде огласен на 13 ноември, във вторник.

По този мотив RSF показва, че когато България е станала член на Европейския съюз през 2007 година, е била на 36-о място в годишния показател на организацията за независимост на медиите, а през днешния ден се е сринала до 111-та позиция от 180 страни и е последна в класацията на страните от Европейски Съюз.

Серията от враждебни дейности против " Икономедиа " в интервала 2009-2013 година беше провокирана от следствие от нейни издания за корупционни схеми в Корпоративна комерсиална банка, напомнят от интернационалната организация. " Незабавно след първата публикация от 2009 година медиите, притежавани от олигарха Делян Пеевски, започнаха акция за опетняване на Прокопиев и изявленията на " Икономедиа ". Тази акция в никакъв случай не е преставала и продължава със същите подправени изказвания, без значение че Прокопиев потърси правата си в съда и завоюва няколко каузи за разпространение на погрешни изказвания, обиди и причиняване на вреди от издания на Пеевски. Той счита, че последните нападки са възмездие поради репортаж на " Капитал ", в който се твърди за корист с държавна благосъстоятелност от предприемач, непосредствен до държавното управление ", се споделя в писмото.

В опит да се хвърли повече светлина върху преследването от правораздавателните органи на България против неговата медийна група и други самостоятелни медии като всекидневника " Сега " и новинарския уебсайт " Клуб Z " Прокопиев приканва интернационалните наблюдаващи да бъдат осведомени за следствията в България - една изключителна процедура, която би могла да докара до повече бистрота за основанията или претекстовете, изясняват от " Репортери без граници " за тези, които не са осведомени по-подробно с подтекста на протичащото се в страната.

По мотив блокирането на негови активи Иво Прокопиев се е обърнал и към Европейския съд за правата на индивида в Страсбург, допълват " Репортери без граници ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР