Поликарбонатът принадлежи към термопластичните полимери, което означава, че може да

...
Поликарбонатът принадлежи към термопластичните полимери, което означава, че може да
Коментари Харесай

Стъкло или поликарбонат – цена, предимства и недостатъци

Поликарбонатът принадлежи към термопластичните полимери, което значи, че може да се разтопи, с цел да се огъне. Въпреки че е термопластичен обаче, той може да издържи на по-високи температури от сравнимите пластмаси. Всичко това постоянно наклонява везните в негова изгода, когато го съпоставяме със стъклото.

Стъкло или поликарбонат - цена, преимущества и дефекти

Защо съпоставяме тъкмо стъкло и поликарбонат като цена и характерности? Защото в доста техни приложения се колебаем кой от двата материала да изберем. Един от тези образци са оранжериите. За тях могат да се употребяват и двата материала, само че е реалност, че поликарбонатът е по-практичен, здрав и резистентен на атмосферни въздействия.

А до каква степен ниска за ще намерите зависи, несъмнено, от неговото качество, дебелина, производител, доставка.

Поликарбонат VS стъкло

Поликарбонатът е най-устойчивата на удар транспарантна пластмаса, заради което доста индустриални компании го избират и употребяват за разнообразни приложения. По създание той е изработен от мономери, свързани с карбонатна връзка. Чрез съчетание на диол с карбонил-съдържащо съединяване се основава реакция на полимеризация. От тази реакция се образува поликарбонат.

Здравина и тегло

Поликарбонатът е 250 пъти по-здрав от стъклото. Това го прави резистентен на щурм и вандализъм. Освен това е корав, здрав и резистентен на UV лъчи, заради което постоянно се употребява за остъкляване на магазини и офис здания.

Освен това поликарбонатът е 50% по-лек от стъклото. Това също го прави елементарен за инсталиране.
Стъклото от своя страна не е толкоз крепко като поликарбоната, уязвимо е на термичен стрес, само че най-големият му минус е тежестта.

Устойчивост на атмосферни условия

Поликарбонатните листове са устойчиви на атмосферни въздействия. Това ви разрешава да ги употребявате както на закрито, по този начин и навън. За външна приложимост можете да изберете листове със особено UV покритие.

Огнеустойчивост

Поликарбонатът е огнеупорен и мъчно запалителен . Това затруднява разпространяването на огъня. Той може да издържи на температури от -30 градуса до най-много 120 градуса. Може даже да издържи температури до 150 градуса за малко време. Факт е, че фактически се топи при температури от 230 градуса.

Безопасност

Почти всеки от нас се е порязвал на стъкло, до момента в който боравенето с поликарбонат е надалеч по-безопасно. Той също по този начин се подава по-лесно на обработка и е елементарен за рязане.

Топлопроводимост

Поликарбонатът оказва помощ за поддържането на по-високи температури в една оранжерия, да вземем за пример, тъй като е с добра топлопроводимост. Стъклото не се оправя толкоз добре в това отношение.

Накратко за какво да изберете поликарбонат:

• 250 пъти по-здрав от стъклото
• Устойчив на топлота, само че и на мраз
• 50% по-лек от стъклото
• Лесно се обработва по разнообразни способи
• Относително висока механична товароносимост
• Устойчив на химикали
• UV резистентен
• Пропуска 92% от светлината
• Достъпен: Можете да намерите поликарбонат на добра цена.

Като главен минус на поликарбоната можем да определим неговата сензитивност към надраскване. Следователно деликатното разчистване е значимо за понижаване на този риск. И най-после, този материал може да се разшири. Това единствено по себе си не е проблем, стига да го имате поради, когато го обработвате или инсталирате.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР