Полиглот и бивш дипломат, холандецът Франс Тимерманс се надява да

...
Полиглот и бивш дипломат, холандецът Франс Тимерманс се надява да
Коментари Харесай

Франс Тимерманс - холандецът полиглот, решил да стане лицето на Европа

Полиглот и някогашен посланик, холандецът Франс Тимерманс се надява да стане новият мощен човек в Брюксел, като заеме председателското място в Европейската комисия - амбициозно достижение, до което е по-близко отвсякога.

Кандидат на европейското социалистическо семейство, този внук на миньори и наследник на посланик с генезис от южнохоландски католически жанр прекарва по-голямата част от живота си в чужбина.

Роден през 1961 година в Маастрихт - град, символизиращ идентичността на Европейски Съюз след сключването на известния контракт от 1992 година, 58-годишният Тимерманс учи в Рим, след това приключва френска лингвистика в Холандия и европейско право в един от университетите на френския град Нанси.

Оглавявал известно време външното министерство, през 2014 година той идва в Брюксел, с цел да стане дясна ръка на Жан-Клод Юнкер като първи зам.-председател на Европейската комисия.

Представен в началото като човек, поемащ огромна част от настоящото ръководство на институцията, в екипа на Юнкер Тимерманс не получава цялостен взор върху нещата и скоро се запитва има ли в действителност действителни компетенции.

Сега този мъж с посивяваща брада взема решение да излезе от сянката и да застане отпред на Европейската комисия; в това време след изборите се обрисуват яростни битки за основните постове в евроинституциите.

" Тимерманс сигурно желае да е лицето на Европа. Много е упорит и е толкоз близо " до задачата, разяснява политологът Андре Краувел.

" Това е неговият късмет ", съобщи той пред Агенция Франс Прес.

Освен майчиния си език, Франс Тимерманс приказва съветски, италиански, британски, френски и немски. Езикови умения, които наред с риторичните му способности го вършат " прекомерно способен " политик, счита Ейми Върдън, учител по европейска политика в Лайденския университет, Западна Холандия.

Комисията прочее постоянно се възползва от ораторските му качества, с цел да изтъкне преимуществата и историческото значение на Евросъюза в днешния спешен интервал.

" Наред с Мишел Барние (преговарящия на Европейски Съюз за Брекзита) в Европейски Съюз се нуждаехме и от военен псе, който да приказва за позитивните аспекти на Съюза. Това е Франс ", изяснява Краувел, който изследва политическите партии в Европа.

Тимерманс дава отговор по-специално за откритите против Полша и Унгария санкционни процедури с обвинявания, че нарушават правилото за правова страна - по този начин си е спечелил съществени неприятели в страните членки.

След неуспеха на консултациите с двете страни холандецът започва без съмнение тази изключителна мярка, въведена неотдавна за да се реагира при " систематични опасности " в страна членка.

Заявил през 2002 година, че като дете е бил полово унизен от духовник педофил, предходната седмица Франс Тимерманс прикани католическата черква " да не оставя безнаказани " сходни закононарушения.

Баща на четири деца и футболен почитател, той води много затворен частен живот, при все това поддържа имидж на човек, непосредствен до народа. Описват го като упорит политик, който кара екипа си да работи настойчиво.

Някои го поддържат, други не, само че след европейската изборна нощ холандският щемпел единомислещо установи, че наличието на Франс Тимерманс в Партията на труда е измежду главните аргументи за изненадващата победа на лейбъристите в Холандия.

Те опровергаха прогнозите - получиха шест кресла в Европейския парламент, изпреварвайки и Консервативната Народна партия за независимост и народна власт (НПСД) на премиера Марк Рюте, и популистите от " Форум за народна власт ", които се очакваше да завоюват.

Холандските медии изясняват този резултат с " резултата Тимерманс ".

" Той организира чудесна акция и бе нападнат от всички направления - от крайнолевите до десницата ", означи Андре Краувел.

" Което му бе от изгода ", тъй като Тимерманс показа сериозна, само че проевропейска позиция и тя откри отзив измежду холандските гласоподаватели, уточни политологът.

Сара Маниет и Дани Кемп от Франс прес / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР