Полезен ли е алкохола в малки количества? Пиенето на умерени

...
Полезен ли е алкохола в малки количества? Пиенето на умерени
Коментари Харесай

Има ли ползи от алкохола и какви вреди нанася?

Полезен ли е алкохола в дребни количества? Пиенето на умерени количества алкохол може да има някои изгоди за здравето, само че несъразмерната консумация може да повлияе неподходящо на действието на мозъка, сърцето и други телесни системи.

Интернет е цялостен с спорна информация за алкохола.

От една страна, умереното пиянство се свързва с изгоди за здравето.

От друга страна, той води до пристрастяване и може да бъде мощно отровен, изключително в несъразмерни количества.

Реалността е, че въздействието на алкохола върху здравето е друго за всеки човек и може да бъде повлияно от фактори като количеството и типа на употребявания алкохол.

Тази публикация изследва резултатите на алкохола върху вашето здраве.

Какво съставлява алкохола?

Основният психоактивен съставен елемент в алкохолните питиета е етанолът, това е веществото, отговорно за предизвикателство на пиене.

Етанолът се създава от дрожди, които разграждат захарта, намираща се в избрани храни, богати на въглехидрати, като грозде, употребявано за вино, или зърнени храни, употребявани за бира.

Като едно от най-широко използваните психоактивни субстанции в международен мащаб, алкохолът може да има бездънен резултат върху настроението и психическото положение.

Има способността да понижава самосъзнанието и срамежливостта, като предизвиква безпрепятственото държание. Това обаче също по този начин утежнява преценката, което води до дейности, за които хората могат по-късно да съжаляват. ( 1 ) ( 2 )

Някои хора употребяват дребни количества алкохол, до момента в който други са склонни да препиват с огромни количества едновременно.

Ролята на вашия черен дроб

Черният дроб е незабравим орган с голям брой жизненоважни функционалности.

Една от главните му отговорности е да обезврежда токсичните субстанции от вашата диета. Поради тази причина вашият черен дроб е изключително уязвим към увреждане от приема на алкохол. ( 3 )

Състоянията, произлизащи от потреблението на алкохол, които засягат черния дроб, се назовават ​​общо алкохолни чернодробни болести.

Началният стадий е мастен черен дроб, характеризиращ се с струпване на мазнини в чернодробните кафези.

Затлъстяването на черния дроб нормално се развива при 90% от хората, които употребяват повече от 15 мл алкохол на ден. ( 4 ) ( 5 )

При хора, които постоянно злоупотребяват с алкохол, това може да докара до инфектиране на черния дроб. В тежки случаи чернодробните кафези могат да умрат, заместени от белези, което води до съществено положение, известно като цироза. ( 6 ) ( 7 )

Цирозата е необратима и е обвързвана с разнообразни съществени здравословни проблеми. В напреднал етап чернодробната трансплантация може да бъде единствената жизнеспособна опция за лекуване.

Въздействие върху мозъка ви

Прекомерната консумация на алкохол може да има разнообразни нездравословни резултати върху мозъка.

Етанолът, главният съставен елемент на алкохола, краткотрайно попречва връзката сред мозъчните кафези, което способства за признаците на пиене.

Прекомерното пиянство, по-специално, може да докара до положение, характеризиращо се с краткотрайна загуба наизуст по време на епизоди на тежко пиянство. ( 8 )

Докато тези резултати са преходни, продължителната корист с алкохол може да докара до трайни промени в мозъка, водещи до нарушена функционалност. ( 9 ) ( 10 ) ( 11 )

Хроничната корист с алкохол покачва риска от деменция и може да докара до стесняване на мозъка, изключително при хора на междинна възраст и по-възрастни. ( 12 ) ( 13 ) ( 14 ) ( 15 )

В тежки случаи мозъчното увреждане, породено от алкохол, може да попречи на способността на човек да се оправя самичък в всекидневието.

Обратно, умерената консумация на алкохол е обвързвана с понижен риск от деменция, изключително при възрастни хора. ( 16 )( 17 ) ( 18 )

Депресия

Връзката сред приема на алкохол и депресията е тясно преплетена, само че комплицирана. ( 19 )

Въпреки че приемът на алкохол и депресията наподобява усилват риска един от различен по едно и също време, злоупотребата с алкохол може да бъде по-силният породен фактор. ( 20 ) ( 21 ) ( 22 )

Много хора, борещи се с тревога и меланхолия, могат съзнателно да се извърнат към алкохола, с цел да облекчат напрежението и да подобрят настроението. Въпреки че пиенето може да предложи краткотрайно облекчение, то в последна сметка може да утежни цялостното психологично здраве. ( 23 ) ( 24 )

Всъщност тежкото пиянство може доста да способства за депресията в някои случаи, а лекуването на злоупотребата с алкохол може да докара до усъвършенствания. ( 25 ) ( 26 ) ( 27 )

Телесно тегло

Затлъстяването е сериозен проблем за здравето.

Алкохолът, който е второто най-калорично хранително вещество след мазнините, съдържа към 7 калории на грам.

Бирата има сходен брой калории като сладките безалкохолни питиета, а аленото вино съдържа два пъти повече калории. 

Въпреки това изследванията, изследващи връзката сред алкохола и тежестта, са довели до спорни констатации. ( 28 )

Трябва ли да понижим алкохола, с цел да отслабнем?

Изглежда, че навиците и желанията за пиянство могат да повлияят на резултата. Лекото до умерено пиянство е обвързвано с понижено наддаване на тегло, до момента в който тежкото пиянство е обвързвано с нараснало наддаване на тегло. ( 29 ) ( 30 ) ( 31 )

Интересното е обаче, че до момента в който постоянната консумация на бира може да способства за по-голяма обиколка на талията, известна като „ бирен стомах “, потреблението на вино може да има противоположен резултат. (  32 ) ( 33 )

Здраве на сърцето

Сърдечните болести са водещата причина за гибел в актуалното общество, включвайки разнообразни положения като коронарна болест на сърцето, инфаркти и инсулти.

Връзката сред алкохола и сърдечните болести е комплицирана и зависи от голям брой фактори.

Лекото до умерено пиянство се свързва с понижен риск от сърдечни забоявания, до момента в който изобилното пиянство наподобява покачва риска. ( 34 ) ( 35 ) ( 36 ) ( 37 )

Въпреки това, Американската сърдечна асоциация акцентира, че в случай че към момента не пиете, няма потребност да стартирате. За тези, които пият, е от решаващо значение да лимитират приема на алкохол. ( 38 )

Няколко фактора способстват за евентуалните изгоди от умерената консумация на алкохол:

  • Може да усили равнищата на „ добър “ HDL холестерол в кръвта ви. ( 39  )
  • Може да намали концентрацията на фибриноген, вещество, което способства за образуването на кръвни съсиреци. ( 40 )
  • Може да понижи риска от диабет, значим фактор за сърдечни болести. ( 41 )
  • Може да обезпечи краткотрайно облекчение от напрежението и безпокойството. ( 42 )

Диабет вид 2

Диабетът вид 2 визира почти 8% от популацията на света. ( 43 )

Това положение, характеризиращо се с нараснали равнища на кръвната захар, произтича от понижено асимилиране на глюкоза или кръвна захар от вашите кафези – феномен, прочут като инсулинова устойчивост.

Умерената консумация на алкохол наподобява противодейства на инсулиновата устойчивост, борейки се с главните признаци на диабета. ( 44 ) ( 45 ) ( 46 ) ( 47 )

Пиенето на алкохол по време на хранене може даже да понижи повишението на кръвната захар с 16–37% повече от водата. Нивата на кръвната захар на гладно сред храненията също могат да намалеят. ( 48 ) ( 49 )

Умерената консумация на алкохол е обвързвана с по-нисък общ риск от диабет. Обилното пиянство и несъразмерното пиянство обаче са свързани с нараснал риск.

Рак

Ракът, тежко заболяване, характеризиращо се с необикновен клетъчен напредък, се въздейства от разнообразни фактори.

Консумацията на алкохол се разпознава като рисков фактор за ракови болести, засягащи устата, гърлото, дебелото черво, гърдата и черния дроб. ( 50 ) ( 51 ) ( 52 )

Клетките, покриващи устата и гърлото, са изключително податливи на нездравословното влияние на алкохола. Дори лекият банкет на алкохол, до едно пиво дневно, се свързва с 20% нараснал риск от рак на устата и гърлото. ( 53 )

Рискът ескалира с по-високо ползване. Консумацията на повече от четири питиета на ден е обвързвана с петкратно нарастване на риска от рак на устата и гърлото. Освен това покачва риска от рак на гърдата, дебелото черво и черния дроб. ( 54 ) ( 55 )

Може да аргументи вродени недостатъци

Злоупотребата с алкохол по време на бременност е предотвратима причина за вродени недостатъци.

Консумацията на алкохол по време на бременност може да докара до необикновени черти на лицето, ниско тегло при раждане, проблеми с централната нервна система и други съществени проблеми. ( 56 ) ( 57 )

Прекомерното пиянство в ранните стадии на бременността съставлява забележителен риск за разрастващото се бебе. ( 58 )

Това може да има трайни резултати върху развиването, растежа, интелигентността и държанието, евентуално да повлияе на детето през целия му живот.

Опасности от пристрастяване

Някои хора развиват пристрастяване към резултатите на алкохола, положение, известно като алкохолна взаимозависимост или алкохолизъм.

Това положение съставлява забележителен риск за разнообразни болести. ( 59 )

Няколко фактора, в това число фамилна история, обществена среда, психологично здраве и генетика, могат да предразположат хората към проблематично пиянство.

Има разнообразни подвидове алкохолна взаимозависимост, всяка от които се характеризира със признаци като апетит за алкохол, некадърност за възпиране или загуба на самоконтрол по време на пиянство. ( 60 )

Като обща тенденция, в случай че алкохолът въздейства негативно на качеството ви на живот, може да има проблем с алкохолна взаимозависимост или алкохолизъм.

Злоупотребата е пагубна за здравето

Тежкото пиянство съставлява най-разпространената форма на корист.

Продължителната корист с алкохол може да има тежки последствия за здравето, като визира цялото ви тяло и води до редица здравословни проблеми.

Например, може да докара до увреждане на черния дроб, в това число цироза, увреждане на мозъка, сърдечна непълнота, диабет, рак и нараснала накърнимост към инфекции. ( 61 ) ( 62 ) ( 63 )

Ако пиете доста и постоянно, спазването на здравословно хранене и рутинни извършения ще бъде от изгода за вашето здрав. Тези ограничения обаче не са толкоз ефикасни, колкото постигането на надзор върху потреблението на алкохол или цялостното възпиране.

Кой тип алкохолна напитка е най-хубава?

Някои алкохолни питиета могат да предложат повече изгоди за здравето от други.

Червеното вино, по-специално, наподобява потребно заради високото си наличие на здравословни антиоксиданти. Всъщност аленото вино може да бъде обвързвано с повече изгоди за здравето, в сравнение с всяка друга алкохолна напитка. ( 64 ) ( 65 ) ( 66 ) ( 67 ) ( 68 )

Въпреки това е значимо да се означи, че потреблението на огромни количества алкохолни питиета не усилва изгодите за здравето. Обилното пиянство може да докара до здравословни проблеми, без значение от типа на напитката. Умереността е основна.

Колко доста е прекалено много?

Препоръките за банкет на алкохол нормално се въртят към броя на общоприетите питиета дневно.

Предизвикателството обаче се крие във обстоятелството, че доста хора не са сигурни какво съставлява „ общоприета напитка “. Този проблем се усложнява от обстоятелството, че формалната формулировка на общоприета напитка варира в другите страни.

Умереното пиянство нормално се дефинира като консумация на най-вече една общоприета напитка дневно за дамите и най-вече две за мъжете. От друга страна, тежкото пиянство се дефинира като надвишаване на три напитки дневно за дамите и четири за мъжете. ( 69 )

От решаващо значение е да вземете поради освен количеството, само че и моделите на пиянство.

Преяждането, характеризиращо се с консумация на огромни количества алкохол за къс интервал от време, се смята за форма на корист с алкохол и може да докара до обилни вреди.

Разбирането и спазването на тези насоки може да способства за по-здравословна връзка с алкохола и да смекчи евентуалните опасности, свързани с несъразмерната консумация.

Заключение

Алкохолът е необятно употребен от милиони по целия свят, само че също по този начин е изпълнено с опасности.

Консумацията на дребни количества, изключително алено вино, се свързва с разнообразни изгоди за здравето.

Въпреки това е значимо да се означи, че злоупотребата с алкохол и пристрастяването могат да доведат до обилни негативни резултати както върху физическото, по този начин и върху психическото здраве.

Изключително значимо е да сте наясно, че рискът от рак може да се усили, без значение от употребяваното количество.

Ако установите, че пиете прекалено или забележите, че алкохолът предизвиква проблеми в живота ви, целесъобразно е да ограничите или избягвате алкохола, доколкото е допустимо.

Прочети още:

  • За какъв брой дълго време алкохола остава в тялото ви?
  • Как въздейства алкохола на задачите ви за мускулен напредък?
  • Трябва ли да понижим алкохола, с цел да отслабнем?
  • Как да изтрезнеем по-бързо?
Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР