Полевите тестове за наркотици и алкохол не могат да бъдат

...
Полевите тестове за наркотици и алкохол не могат да бъдат
Коментари Харесай

Лекар: Медикаменти могат да дадат фалшиво-положителен резултат при полеви тест за наркотици

Полевите проби за опиати и алкохол не могат да бъдат употребявани за лишаване на книжки или прекъсване на придвижване на коли. Това съобщи учен доктор Добрин Свинаров, експерт от Централната клинична лаборатория към УМБАЛ " Александровска " в студиото на Българска национална телевизия.

Според него, полевите проби са направени по този начин, че да дават релативно малко подправено негативни резултати, но на процедура постоянно дават подправено позитивни такива. Официално е документирано, че тези проби могат да дадат акуратност на резултатите, които варират от 15% до 87%. Д-р Свинаров разясни, че дори медикаменти за мигрена, болкоуспокояващи и препарати за простуда могат да провокират позитивен резултат при такива проби.

За разлика от полевите проби, кръвните проучвания дават по-точни и надеждни резултати. Акад. Свинаров акцентира, че за вземането на каквито и да е решения, като съдебномедицински или токсикологични, е належащо да се извърши кръвна проба, която демонстрира същинския резултат.

Той счита, че трябва да съществува лист с медикаменти, при използването на които се получават позитивни резултати за алкохол и опиати. На листовката на медикамента би трябвало да бъде ясно маркирано дали той въздейства на реакциите, концентрацията и способността да се ръководят машини и да се кара. Такива инструкции са от значително значение за пациентите и за сигурността на пътищата.

В допълнение, акад. Добрин Свинаров показа, че добавките за тренировки и хормоналното лекуване също могат да доведат до подправени резултати при полевите проби за опиати.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР