Полетите от Русия за Варна за месец юни са 46

...
Коментари Харесай

Полетите с руски туристи за лятото остават поне засега

Полетите от Русия за Варна за месец юни са 46 на брой, а тези за Бургас - 137. Това оповестиха за " Капитал " от черноморските летища, както и че единствено за май има анулирани полети от Русия, а за останалите летни месеци графиците на полетите остават най-малко все още.

Съмненията дойдoха, откакто уеб сайтът travelnews.bg разгласява изказване, че съветските туристи може да не дойдат в България това лято, поради търканията сред двете страни и изгонени дипломати. За източник на информацията бе посочен членът на УС на Бургаската районна туристическа камара Евелина Пулева. Самата тя изясни пред " Капитал ", че е говорила пред публицисти за анулирани полети през май, като по информация в сдружението след 1 юни най-малко към този миг няма свалени стратегии.

Така този сезон по-скоро се чакат туристи по морето от Русия. Пазарът е основен, като в мощни години ваканцията си тук са прекарвали 500 хиляди руснаци, а парцели имат няколко десетки хиляди.
Забавяне, не неявяване
Още през март организации в туризма настояха да се стартира по-активна подготовка за летния сезон, изключително за източните пазари, където се постанова и издаване на визи, само че това не се случи. Макар че за начало на летния туристически сезон бе официално разгласен 1 май, де факто не бяха подхванати стъпки: здравният министър Костадин Ангелов издаде заповед по какъв начин ще влизат непознатите туристи през лятото едвам на 29 април, а визи за руснаци не се издаваха. Това, дружно с ограничения в други страни, предопредели и " празен " Великден за българските курорти откъм непознати туристи поради неспособност да се провеждат каквито и да е стратегии и резервации. " Интересът към България от Русия е висок и не би трябвало да се основават спънки за пътуванията ", разяснява Пулева. По думите й на 29 април е имало среща сред българския бизнес и съветски туроператори, които са показали интерес и към нови предлагани стратегии.

Графикът на полетите от Русия е наличен на уеб страниците на летищата във Варна и Бургас, като там се вижда, че във Варна всеки ден ще каца S7 Airlines от 1 юни, като има полети още на Aeroflot, Nordwind Airlines, NordStar, като в Бургас картината е по-пъстра: има планувани полети и на AzurAir, UralAirlines и други Каква част от тях ще се осъществят не може да се предвижда: през последната година поради несигурната обстановка около пандемията от ковид огромна част от стратегиите се анулират малко преди началната им дата.
Опити за естествен сезон
Това, което е несъмнено, е, че и това лято ще стартира трудно за Черноморието. Макар че България вкара един от демократичните режими за влизане на непознати туристи - на преболедували или имунизирани чужденци, в това число с съветската ваксина " Спутник ", което е в несъгласие с общата европейска политика, късното оповестяване на ограниченията и реципрочни ограничения от други страни на процедура са блокирали резервациите. В момента България е зона с висок риск поради ковид за страни като Англия и Германия, които са основни за Черноморието, и най-малко при започване на сезона проведени туристи оттова не се чакат. Ситуацията с съветския пазар, който е също един от огромните за българския морски туризъм, също остава неразбираема: през миналия уикенд министърът на туризма Мариана Николова приказва пред ТАСС какъв брой е значимо да се възстановят постоянните полети и чартъри от Русия към България, както и че след великденските празници ще стартира издаването на визи. Отделно от летището разясниха, че имат информация от консулството на Русия, че от 11 май ще стартират да работят и визовите ни центрове там.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР