Полемиката от последните дни, свързана с обедняването на учителите, е

...
Полемиката от последните дни, свързана с обедняването на учителите, е
Коментари Харесай

Янка Такева: Полемиката за обедняването на учителите е недостойна и недопустима!

Полемиката от последните дни, обвързвана с обедняването на учителите, е недостойна и неприемлива. Това се споделя в отворено писмо на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ, подписано от неговия ръководител Янка Такева.

То е във връзка избухналия скандал в публичното пространство след изявлението на съпредседателя на Политическа партия и някогашен финансов министър Асен Василев пред бТВ: " Когато оставиш учителите да вървят с чорапогащници с дупки, обикновено е да нямаме естествени учители в учебните заведения и в този момент занапред да навлизат нови фрагменти ".

Ето цялостния текст на отвореното писмо:

За втора поредна година страната ни е без признат в точния момент държавен бюджет. И за жалост, макар „ положителните политически планове “, още не е ясно дали ще се „ зарадваме “ от главния финансов закон на страната даже и към средата на актуалната година.

Тази неуместна обстановка, резултат от тежката политическа рецесия, довела до политически „ цайтнот “ – неспособност да се сформира работещо държавно управление, съчетана с двуцифрена инфлация, повишаване на цените на енергоносители и най-много на храните и стоките от първа нужда, докара до видимо обедняване на популацията. Липсата на бюджет разбираемо се отразява най-силно на работещите в бюджетната сфера, в това число и учителите, в това число и за финансиране на цялата просветителна система. Свидетели сме в последните дни на дискусия, обвързвана с обедняването на учителите и считаме, че това не е почтено и е неприемливо.

Синдикатът на българските учители е показал на ръководещите, както на съответните комисии в 48-то Народно заседание, по този начин и на служебното държавно управление, своите претенции към Бюджет 2023 година гарантиращи предпочитаното място на образованието в националната политика, а точно:

- обезпечаване на 4.5 % от Брутния вътрешен артикул за 2023 година за сферата на образованието;

- увеличение на средствата за предучилищно и учебно обучение в Бюджет 2023 с 1.3 милиарда лв. над средствата в Бюджет 2022 година с което ще се подсигурява увеличение на приходите на работещите в системата, еднакъв достъп до качествено обучение, качествено хранене на децата в детските градини и учениците, поддържане и развиване на материалната база, приобщаващо обучение, и др.;

- гарантиране растеж на междинната учителска заплата според постигнатия политически консенсус тя да бъде 125% по отношение на междинната за страната.

Синдикатът има подготвеност за съответни протестни дейности, в случай че по този начин показаните претенции не бъдат признати. Считаме, че би трябвало да се отбрани престижа, достолепието, респекта и уважението към българския преподавател, тъй като на него обществото разчита за образуване у младото потомство на гражданска просвета и поведенчески полезности които построяват сполучливата персона.

Настояваме да бъде проявена виновна политическа воля за уместно финансиране на просветителната система, което да обезпечи нейното обикновено действие и опция за развиване, съответстващо на актуалните международни трендове, както и за почтено възнаграждение труда на българския преподавател.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СБУ
д.ик.н. Янка Такева

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР