Полагат се усилия за защитата на „Генерал Шърман“ и други

Полагат се усилия за защитата на „Генерал Шърман“ и други ...

Най-голямото дърво в света e увито в огнеупорно одеяло

Полагат се усилия за защитата на „Генерал Шърман“ и други гигантски дървета от горските пожари, застрашаващи националния парк „Секвоя“
Пожарите в Калифорния се приближава все по-близо до него

Пожарникарите увиха основата на най-голямото дърво в света в огнеупорно одеяло, докато се опитваха да спасят известна гора от гигантски стари секвои от горските пожари, вилнеещи в планината Сиера Невада в щата Калифорния. Гигантското дърво, кръстено „Генерал Шърман“, намиращо се в гигантската гора от националния парк „Секвоя“ и някои от другите секвои в Музея на Гигантските Гори, заедно с други съоръжения в него бяха опаковани като защита срещу възможността да изгорят от интензивни пламъци, каза говорителят на пожарната Ребека Патерсън.

Алуминиевата обшивка може да издържи на интензивна топлина за кратки периоди. Федералните служители казват, че използват този материал от няколко години в целия запад на САЩ, за да защитят чувствителните структури от пламъци. Домовете близо до езерото Тахо, които бяха увити в този защитен материал и оцеляха, докато други, които бяха наблизо, но не бяха защитени, вече са унищожени.

Огънят в зоната „Колонията“, един от двата пожара в националния парк Секвоя, се очакваше да достигне Музея на Гигантските Гори, горичка от около 2000 секвои, в един момент, някъде около четвъртък. Той идва след като миналата година друг горски пожар в региона унищожи хиляди секвои, някои много високи и на хиляди години.Дървото „Генерал Шърман“ е най -голямото в света с обем от 1487 кубически метра, според Националната служба на парка. Той се извисява на 84 метра височина и има обиколка от 31 метра на нивото на земята.
Очаква се 50-годишна история от прилагането на предписани превантивни изгаряния под формата на пожари, с които умишлено са били отстранени другите видове дървета и растителност наоколо, за да не са причината за подхранването на горските пожари в горичките от секвоя на парковете. Очаква се това да помогне на гигантските дървета да оцелеят, като се намали въздействието, ако пламъците достигнат до тях.

„Избистрената практика в борбата с пожарите чрез предписани превантивни пожари в тази област е причината да сме оптимисти. Надяваме се, че Гигантската гора ще излезе от това невредима“, каза Патерсън.
Гигантските секвои са адаптирани към огъня и той може да им помогне да станат по-устойчиви, след като се освободят семената от техните шишарки и на местата на създадените от огъня просеки, да започнат да растат младите секвои. Но изключителната интензивност на пожарите, подхранвана от промените на климата, може да надвие дърветата. Така се случи миналата година, когато пожарът в зоната „Замъка“ унищожи, между 7500 и 10 600 големи секвои, според оценките на Националната служба на парка.

Историческата суша и горещите вълни, свързани с промените на климата, затрудниха борбата с горските пожари в американския Запад. Учените казват, че промените на климата са направили региона много по-топъл и по-сух през последните 30 години. Това ще продължи да прави времето все по-екстремно, а горските пожари все по-чести и разрушителни.

Пожарите принудиха да се направи евакуация от парка тази седмица, а части от градчето Three Rivers, което се намира пред главния вход на парка, останаха за евакуация след няколко дни. С булдозери се изораваше една предпазна ивица по границата между огъня и общността.

Горските пожари са едни от последните през това дълго лято на пожари, които изгориха близо 9195 кв. км в Калифорния и унищожиха стотици домове.

(Превод за "Труд" - Павел Павлов)

Източник: trud.bg