Полагането на тръбите за подводната мрежа, по която ще се

...
Полагането на тръбите за подводната мрежа, по която ще се
Коментари Харесай

Завършени са 140 км от 170-километровия газопровод, по който Турция ще пренася газа, открит в Черно море

" Полагането на тръбите за подводната мрежа, по която ще се придвижва природния газ, открит от Турция във водите на Черно море, е в по-голямата си част приключено ", обявиха от министерството на  енергетиката и естествените запаси на страната, написа вестник " Дейли сабах ", представен от Българска телеграфна агенция.

Очаква се потокът на синьо гориво да стартира през идната година. Находището съдържа към 540 милиарда куб. м газ, който беше поетапно открит от август 2020 година Турция счита да стартира да изпомпва газ към главната си газопреносна мрежа още през март 2023 година, а устойчивият рандеман се чака да започва почти три до четири години по-късно.

" Както сме заявявали и преди, планираме да осъществяваме първия газов поток към нашите жители през първото тримесечие на 100-годишнината на нашата република, през март ", съобщи министърът на енергетиката и естествените запаси Фатих Дьонмез.

" Завършени са към 140 км от 170-километровия газопровод, който ще свързва кладенците в находището в Сакария със оборудването за преправка на газ в Зонгулдак ", сподели Дьонмез пред кореспонденти, откакто посети обекта през вчерашния ден.

Главният водопровод е с диаметър 41 сантиметра, а подводното полагане на тръбите стартира през юни. Те са инсталирани на дълбочина от към 2200 метра.

От първото тримесечие на идната година Турция желае да придвижва по 10 млн. куб. м природен газ дневно, а президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че добивът ще доближи своя пик до 2026 година

Турция е съвсем напълно подвластна от вноса за покриване на енергийните си потребности, което я прави уязвима към възходящите разноски вследствие на повишаването на суровината. Страната, която е един от най-големите вносители на газ в Европа, разчита на импорт на синьо гориво от Русия и Иран, както и от Азербайджан, и на импорт на полутечен природен газ от Нигерия, Алжир и други пазари.

Миналата година 45 % от потребления в Турция газ бе от Русия, а останалата част от Иран и Азербайджан.

Според формалните данни годишното ползване на газ в Турция се е нараснало от 48 милиарда куб. м през 2020 година до рекордните 60 милиарда куб. м през 2021 година и се чака да доближи 62-63 милиарда куб. м през тази година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР