Пол Левин е директор на Института за изследване на Турция

...
Пол Левин е директор на Института за изследване на Турция
Коментари Харесай

Какво иска Ердоган от Швеция и може ли да го получи?

Пол Левин е шеф на Института за проучване на Турция към Стокхолмския университет. С него беседва Арне Бертрам от АРД:

Турският президент Ердоган упреква Швеция, че поддържа терористични организации като ПКК. Вярно ли е това?

Не съществуват публични връзки сред ПКК и Швеция. Скандинавската страна счита ПКК за терористична организация. Но в Турция имаме едно изцяло друго, доста по-разширено законодателство за тероризма. В Швеция то е с стеснен обсег и дава на полицията по-малко благоприятни условия. Така да вземем за пример не е категорично неразрешено да си член на терористична организация. Трябва да се потвърди, че са били планувани или осъществени терористични актове.

По същия метод законодателството за свободата на словото е доста демократично. Това в последна сметка значи, че шведската полиция не може да вземем за пример да спре поддръжници на ПКК, в случай че те размахват флагове на организацията по площади в Швеция. Турция счита това за толериране на ПКК.

Какво цели Турция с тези рецензии?

Турция желае Швеция да приключи съдействието си с някои кюрдски организации, да вземем за пример с Народните отряди за отбрана (YPG) в Сирия. Турция твърди, че те са свързани с ПКК. Но Швеция, също както и Съединени американски щати, ги класифицира по друг метод.

Турция, също по този начин, е поискала от Швеция да екстрадира съответни лица, които счита за поддръжници на ПКК. Стокхолм обаче отхвърля екстрадиция. Освен това Турция упорства за анулация на шведското оръжейно ембарго по отношение на нея. Швеция го наложи през 2019 година, когато турските военни навлязоха в следените от кюрдите региони в Северна Сирия.

Как по-конкретно до момента Швеция е подкрепяла кюрдите?

Става въпрос основно за финансиране на филантропична помощ. Когато през 2019 година Турция нахлу в кюрдските области на Сирия, Швеция даде обещание 100 млн. крони (около 10 милиона евро) – да вземем за пример за водоснабдяване, само че също по този начин и за дамите, жертви на полови похищения през ръководството на " Ислямска страна ".

Не е ясно дали тези обещания за помощ са били в действителност изпълнени. Но шведски представители се срещаха и с водачи на разнообразни кюрдски организации - както политически, по този начин и военни.

Всъщност Швеция не е единствената страна, която поддържа контакт с кюрдски организации. Защо тогава турското държавно управление се цели тъкмо в Швеция?

Всъщност Швеция се отличава, тъй като тя исторически е била леговище за кюрдските дисиденти. Но това не значи, че всички тези кюрди работят за ПКК, или че я поддържат. Тук, в Швеция, има напълно разнообразни последици и това е значимо да се подчертае.

И Германия също поддържа връзки с самостоятелните кюрдски региони в Северна Сирия, само че те постоянно са били по-внимателни там. Не са се появявали на фотоси дружно с техни представители, за разлика от шведските политици. Сега Швеция желае да влезе в НАТО, а това разкрива през Турция нови благоприятни условия.

Какви могат да са вътрешнополитическите последствия от дебата за кюрдите – и в Швеция, и в Турция?

Фактът, че този напън идва в този момент от Турция директно след решението за участие в НАТО, е сложен за ръководещите социалдемократи. Тук, в Швеция, през септември ще бъде определен нов парламент. И изключително опозиционната Лява партия задава въпроса: Ще бъдем ли в този момент по-тихи в рецензиите си против нарушаванията на правата на индивида в Турция?

Проблемът е, че и на Ердоган му предстоят избори. Или през лятото на 2023 година, или вероятно даже предварителни тази есен. В момента нещата не наподобяват добре за него в социологическите изследвания. А турската стопанска система се развива зле. Ето за какво той се нуждае от някакъв триумф, само че Швеция мъчно ще му го обезпечи.

Защо Турция блокира също и присъединението на Финландия към НАТО?

Като шведи изпитваме надали не скрупули на съвестта поради това, че Финландия става пленник в тази драма, която визира главно шведско-турските връзки.

Могат ли останалите страни от НАТО да оказват помощ с нещо на Швеция?

Швеция се надява на първо място на помощ от Съединени американски щати. Президентът Байдън би могъл да вземем за пример да провежда огромна среща с Ердоган, която да се трансформира в медийно събитие. От години турският президент желае такава среща, която обаче още не е получил.

Освен това Съединени американски щати към този момент отхвърлят да доставят на Турция изтребители F-35 – поради турската покупка на съветската система за противовъздушна защита S-400. Възможно е също по този начин, в последна сметка, Вашингтон да окаже напън Швеция да направи най-малко някакви отстъпки пред Турция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР