Покушенията срещу Алексей Петров през 2002 г. и в сряда

...
Покушенията срещу Алексей Петров през 2002 г. и в сряда
Коментари Харесай

Странни съвпадения при трите атентата срещу Алексей Петров

Покушенията против Алексей Петров през 2002 година и в сряда поразително си наподобяват. Три са странните съвпадения при атентатите против някогашната барета, написа " Труд ". 

 

Убиецът на Алексей е употребявал ловно нарезно оръжие, което стреля с най-разпространените в света 7,62-милиметрови патрони за автомат “Калашников ” (АК-47). Става дума за самозарядна ловна карабина, чиято разлика с класическия АК-47 е единствено тази, че няма комутатор за автоматизирана пукотевица и за производство на всеки обособен изстрел би трябвало да се натиска спусъкът.

 

С сходна ловна карабина, произвеждане на цех “Арсенал ”, бе осъществен атентата против Алексей Петров през 2002 година пред басейна “Спартак ”. Оръжието тогава бе открито, имаше и задържани след несполучливия опит за нападение, само че криминалисти не откриха задоволително доказателства и обвиняванията против заподозрентите бяха свалени.

Освен оръжието, има още две съвпадения. Едното от тях е в околните дати - преди 21 години пред “Спартак ” Алексей бе улучен от 2 патрона в крайници и корема на 15 август, а убийството му в този момент бе осъществено на 16 август.

 

Второто съвпадане е, че през лятото на 2002 година се заприказва, че следва някогашният командос да оглави тогавашната Национална работа за битка с проведената престъпност на мястото на ген. Румен Миланов, който ще поеме НСО. Стрелбата провали този проект, а ген. Миланов отиде в НСО чак през 2004 година

 

От тази пролет пък потегли слух за връщането на Алексей Петров като началник на ДАНС, имаше даже подмятания, че той е еднообразно допустим за ГЕРБ и ППДБ като началник на бъдещата проверяваща Комисия за противодествие на корупцията (КПК), която е по-съществената част при разделянето на актуалната КПКОНПИ. А криминалистите споделят, че когато се появат няколко инцидентни съвпадения, това не е по никакъв начин инцидентно и би трябвало да се търси причинност.

 

Алексей Петров бе гръмнат от засада с патрон в главата в сряда по обед, до момента в който бе на постоянната си разходка на Витоша. Тримата души, които го придружавали за защита, останали надалеч от него, до момента в който той вървял по пътека покрай лифта Бай Кръстьо дружно с Мирослава Михайлова - физиотерапевт и планински лидер. Жената постоянно ходела с него на сходни излети, с цел да го поучава по какъв начин да раздвижва крайници си, прострелян преди 21 години.

 

Мирослава също била надпучена при стрелбата. Тя обаче съумяла да опише атентатора като мъж висок 1,80 м, облечен с камуфлажни облекла. Носел нещо като висока плетена яка, покриваща лицето му над носа до очите. Видяла е и пушка с оптичен мерник. Стрелбата е била на несъмнено - първият гибелен изстрел е бил от засада отблизо разстояние и с оптичен уред.

 

Мястото на атентата не е определено инцидентно - там има компликации с покритието на мобилните оператори, тъй че жертвите да не могат бързо да се свържат с гардовете. На километри няма камери, а самата пътеката води към Черни връх и има голям брой разклонения. И без да върви дълго нагоре по нея, килърът има опция да свие и поеме по няколко разнообразни маршрута към София, или други обитаеми места. Не е изключено съучастници да са го чакали някъде из Драгалевци или на черен път с автомобил.

 

При първия атентат против Алексей Петров през 2002 година също бяха открити следи, които приказват за професионална подготовка на убийците. Намерени бяха станиоли, разпръснати по тротоара към басеан “Спартак ”, с цел да може в тъмното стрелецът да се ориентиера по отблясъците им.

 

Имаше две места, подговени за пусия, на едно от които бе забит прът с чатал, а на другото поставена дъска с разрез, на който да се опре цевта на пушката по време на стрелбата. Нито по откритата ловна карабина “Арсенал ”, нито по бутилки, фасове и други предмети, прибрани от покрайнината на двете места за пукотевица, не бяха открити нито пръстови отпечатъци, нито някакви биолгични следи, на които да се направи ДНК-анализ.

 

Оръжия и патрони

 

Ловната карабина „ Арсенал “ - сестра на „ Калашников “

Полуавтоматична ловна карабина “Арсенал ”

Луксозна версия на карабина “Арсенал ”

 

Полуавтоматичната ловна карабина, произвеждане на заводите “Арсенал ” Казанлък, е създадена въз основата на АК-47 - класическият автомат “Калашников ”. Прикладът и полуложата са направени от удароустойчива пластмаса ПС 30. Дължина на цевта е 41.5 см, пълнителят е с 5 патрона. Общата маса е 3600 грама.

 

Предлага се в два варинта - за муниции диаметър 223 Ремингтон и за 7,62х39 мм. Вторият тип са измежду най-разпространените в света патрони за “Калашников ”.

 

Произвежда се и първокласна версия на ловната карабина на полуавтоматичната карабина. Нейните приклад и полуложа са от орехово дърво Пълнителят също е от 5 патрона 7,62х39. Различна е дължината на цевта - тя е 50 см, по-голяма е и масата - 4000 грама.

Боеприпаси 7,62х39 за “Калашников ”

Боеприпаси диаметър 223 Ремингтон

 

Минути след стрелбата

 

Украинци помогнали на ранената спътница на предприемача

Украинци - мъж и жена, помогнали на ранената при атентата спътница на Алексей Петров Мирослава Михайлова. Двамата били близо до мястото на покушението, когато чули чудноват звук. След това последвали изстрели. После видели окървавената жена да пълзи сама от пътеката в гората към асфалтовия път, където били охранителите на предприемача.

Пострадалата помолила украинците за телефон и по този начин съумяла да се обади на тел. 112.

 

В момента Мирослава Михайлова е в “Пирогов ”, където в сряда вечерта бе оперирана. Има две огнестрелни рани - в ръката и в гърдите. “В схващане, само че не може да приказва, тъй като е интубирана. Бихме споделили, че сериозният миг е минал и няма заплаха за живота, само че положението є е тежко ”, сподели шефът на “Пирогов ” доктор Валентин Димитров.

 

Мирослава Михайлова е треньор по тенис, планински лидер и физиотерапевт. Почти всяка сряда тя и Алексей Петров прекосявали през този маршрут. Това било част от рехабилитацията след предходните атентати против предприемача.

 

Версиите за покушението са доста

 

От компромати за хора до опит за завладяване на бизнеса му

 

Часове след убийството на Алексей Петров, полицията стартира да работи по няколко версии за покушението. Те са извънредно разнопосочни - такива, каквато беше и самата цел на убиеца. Един от претекстовете за закононарушението са вероятни остарели финансови сметки и въздействие, считат криминалисти.

 

Някой доста настойчиво е желал Петров да бъде мъртъв и го е поръчал за трети път, гласи една от версиите. Разследващите са почнали разпити във компаниите на предприемача, с цел да схванат има ли той остарял финансов спор с някого.

 

Не е загадка, че от Алексей се опасяваха доста хора и той постигаше всичко, което си беше намислил. През годините настойчиво се говореше, че е употребявал експерти и таксиметровата си компания за събиране на информация за хора от подземния свят, предприемачи и държавници на високи позиции. Правел го е професионално и е кътал стотици компромати, с които би могъл да изнудва героите в тях да създадат каквото той желае.

 

В помощ на тази му активност е послужило и времето, прекарано в ДАНС, като консултант на ръководителя на организацията. По това време той привиква доста хора от ъндърграунда на беседи “на кафе ” в кабинета си. Според някои от “поканените ” тогава босове, Алексей Петров ги е принуждавал документално да дават пояснения.

 

Мотив за разстрела може да бъде фактът, че през последните месеци някогашната барета заприказва за връщане в ДАНС като шеф на организацията, което стресна мнозина.

 

Проверява се и версията, че някогашният боен, украинецът Роман Логвиненко е забъркан в убийството. Той беше освободен предварително от пандиза през май т. година, където излежаваше присъда за организация на предходното нападение с гранатомет против Петров през 2015 година Може чужденецът да е решил да мъсти за годините, прекарани зад решетките, само че е допустимо той да е довършил “мократа поръчка ”, за която са му били обещани 200 000 евро.

 

Една от най-вероятните версии е, че някой е хвърлил око на бизнеса на Алексей. Той има десетки компании, които печелят милиони, само че най-големият му план е застрахователната компания “Лев инс ”. За предходната година тя регистрира 30% растеж на брутния премиен доход, който доближи над 446 млн. лв.. В изгода на тази версия е и фактът, че неотдавна хакер, посочил се “Емил Кюлев ” разгласява персонални данни на 2,25 млн. души, като разгласи, че е направил пробив в системата на застрахователната компания и това са нейни клиенти.

 

От “Лев инс ” отхвърлиха информацията, като показаха, че измежду оповестените имена на хора има такива, които са умряли преди години и не могат да им бъдат клиенти. Стана ясно обаче едно - че някой е почнал война против компанията, зад която стои Алексей Петров и е допустимо да желае да я превземе. Това обаче не можеше да се случи, до момента в който някогашната барета беше жив.

 

Друга версия, която нищят проверяващите, е упоритостта на предприемача интензивно да взе участие в политиката и да дърпа конците в страната. Упорито се твърди, че той е събрал на една маса Бойко Борисов и Кирил Петков, с цел да ги убеди да създадат дружно държавно управление, с цел да се ограничи властта на президента и служебните му кабинети.

Проверява се и опцията стрелбата по Алексей Петров да е обвързвана с убийството на Къро в Южна Африка. Не е изключено и покушението да е поръчано от съперници, поради извоювана неотдавна социална поръчка за 300 млн. лева за доставка на компютри от компания, близка до Алексей Петров.

 

Двама от тях освободили и Йожи от “Наглите ”

 

Трима съдии пуснали предварително от пандиза забъркан в атентата с гранатомет

Седми състав на Апелативен съд-София, в който влизат съдиите Николай Джурковски, Александър Желязков и Емилия Колева, е освободил предварително от пандиза упрекнат за атентат против Алексей Петров. На 29 май т. година украинецът Роман Логвиненко е освободен две години и половина преди да изтърпи десетгодишната присъда за несполучливия атентат против някогашната барета.

 

През октомври 2015 година група от четирима украинци пробваха да убият Алексей Петров на метри от вкъщи му в “Лозенец ” като тогава използваха гранатомети. Петров оцелява, тъй като се е движил в брониран автомобил, по-късно той афишира парична премия за информация за атентаторите.

Така се стига и до задържането и обвиняването на Логвиненко, който е бил уредник на атентата. Тримата му съучастници - Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков не са открити.

 

Преди четири месеца Софийският градски съд отхвърля условното предварително освобождение на атентатора Логвиненко.

Срещу това се афишират и от Софийска градска прокуратура, както и от затворническата администрация, съгласно която минимум още шест месеца би трябвало да наблюдават държанието на пандизчията, за който, въпреки да е полагал труд, няма отчетливи данни да се е трансформирал до степен, че да получи условно предварително освобождение.

 

Въпреки това в края на май т. година тричленен правосъден състав - Николай Джурковски, Александър Желязков и Емилия Колева, е стимулирал на цели осем страници за какво украинецът би трябвало да бъде пуснат предварително. Част от претекстовете са, че наказаният е дал задоволително доказателства за своето коригиране. Самият Логвиненко споделя пред съда, че желае да бъде пуснат, с цел да се върне в Украйна, защото в този миг ще е по-полезен на родината си във войната.

 

След като излиза от затворническото общежитие в Казичене, Логвиненко е експулсиран от страната. Три месеца по-късно незнаен прострелва смъртоносно Алексей Петров. Разследващите убийството на някогашната барета ще ревизират и версията, че в организацията и осъществяването на закононарушението от тази сряда още веднъж има украинска диря.

 

В годишната си имуществена декларация пред Инспектората на Висшия правосъден съвет през 2019 година ръководителят на съдийския състав Николай Джурковски е заявява три влога от по 25 000, 25 003 и 30 003 лева Любопитно е, че като източник на последната сума са посочени: “трудови хонорари и нормални дарения ”.

 

В декларациите през идващите години, съдията още веднъж заявява “обичайни дарения ”, само че този път с уточнението, че са “в изгода на децата ”. Вторият член на правосъдния състав е арбитър Александър Желязков, заместник-председател на Апелативния съд в София и ръководител на Наказателна гилдия. Избран е на поста преди 11 месеца. Става арбитър през 2015 година Дотогава е бил юрист в Стара Загора.

През 2020 година съдиите Николай Джурковски и Емилия Колева, в състав със арбитър Величка Цанова, освободиха условно предварително и Ивайло Евтимов - Йожи от групата за отвличания “Наглите ”.

През 2014 година Ефтимов беше наказан на 18 години затвор за присъединяване си в отвличанията. За да освободи предварително Ефтимов, апелативният съд е оценил освен това, че е изтърпял повече от половината от наказването, а още държанието му в пандиза, получените награди и отношението към осъществените закононарушения.

 

Както при случая с атентатора против Алексей Петров, арбитър от Софийски градски съд отхвърля освобождението на един от членовете на групата за отвличания, само че съдиите от Апелативен съд - София пускат предварително пандизчията.



Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР