Покушението срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му

...
Покушението срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му
Коментари Харесай

Отровения руски агент, Турция, Брекзит: какво обсъждат лидерите на ЕС днес и утре

Покушението против някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия в град Солсбъри е измежду тематиките, които водачите на Европейския съюз ще обсъдят на двудневната си среща, която стартира през днешния ден.

По-рано тази седмица външните министри на Европейски Съюз приканиха Русия да отговори на въпросите за използването на нервнопаралитично вещество във Англия против един от някогашните ѝ сътрудници и поддържаха Лондон с " безусловна взаимност ". В отговор Москва изрази страдание за " криворазбраната " евросолидарност по случая.

Агенция " Ройтерс " разяснява, че макар изразената взаимност с Лондон, Париж и Берлин са извънредно внимателни. По-рано немският канцлер Ангела Меркел акцентира, че е належащо диалозите с съветския президент Владимир Путин да продължат. Дипломати от Европейски Съюз изключват съглашение за усилване на икономическите наказания, за което е належащо единогласие.

Вчера Москва заяви, че събира всички непознати посланици за случая с отравянето на Скрипал, само че английският и американският оповестиха протест. Русия изрично отхвърля да има каквото и да е общо с случая и упорства, че даже в Съюз на съветските социалистически републики не се е произвеждало оръжието, за което приказва преди седмица министър председателят Тереза Мей.

Ден по-рано от Лондон се прибраха изгонените 23-ма съветски дипломати и техните фамилии - общо над 80 души, в най-голямата сходна глоба от края на студената война насам. " Огледално " деяние предприе и Москва, като английските 23-ма дипломати имат още няколко дни да изоставен страната.

Брекзит, Турция, Съединени американски щати

Друг акцент в дневния ред на водачите е търговията. Огласените от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп мита от 25 % върху вносната стомана и от 10 % върху вноса на алуминий се оспорват от европейските и от други търговски сътрудници на Съединени американски щати като Япония. Миналата седмица Тръмп сподели, че ще спести на Европейски Съюз митата върху стоманата и алуминия, в случай че съюзът се откаже от бариерите, които издига пред американските артикули.

Лидерите ще обсъдят също хода на договарянията за Брекзит. Очаква се в петък да бъде утвърдена договорката за преходния интервал след излизането на Англия от Европейски Съюз. Преди това Мишел Барние и Дейвид Дейвис - основните договарящи за Брекзит от името на Европейската комисия и английското държавно управление, оповестиха в Брюксел, че са се сппразумели всички краткотрайни ограничения за окончателното определяне на новите връзки да приключат на 31 декември 2020 година Това е датата, на която настояваше Европейски Съюз.

Британският министър председател заявяваше, че Лондон избира срокът да е тъкмо две години, само че и че " ще преживеем по-кратък интервал ", в случай че това оказва помощ по-бързо да се реализира съглашение.

Държавните и държавни ръководители ще одобряват изводи и за Западните Балкани преди срещата на върха, която ще се организира през май в София. Евроинтеграцията на страните от района е един от главните цели на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Отношенията с Турция също са включени в дневния ред. На 26 март е планувана среща сред Европейски Съюз и турския президент Реджеп Ердоган във Варна, на която се чака да се разисква договорката за прекъсване на мигрантския поток от Близкия изток. По-рано тази седмица Ердоган остро подлага на критика Европейски Съюз, че не спазвал дадените на Анкара през 2016 година обещания и прикани неотложно да бъдат преведени трите милиарда евро, които са му били обещани за сирийските бежанци. Преди това Европейски Съюз съобщи, че ще отпусне вторите 3 милиарда евро, обещани на Турция за планове в помощ на сирийските бежанци. Но детайлностите по какъв начин тъкмо да стане това занапред би трябвало да бъдат решени от Европейската комисия и страните членки.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Отровеният съветски сътрудник (48)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР