Покупките на селски къщи нараснаха с около 20% през 2020

...
Покупките на селски къщи нараснаха с около 20% през 2020
Коментари Харесай

Пандемията доведе невиждан ръст в търсенето и покупките не селски къщи в България

Покупките на селски къщи набъбнаха с към 20% през 2020 година Интересът към селските парцели не е нов за родния пазар, само че се ускорява поради пандемията, a брокери на недвижими парцели чакат наклонността да се задържи и през тази и идващите години, осведоми " Труд ". 

Заради месеците, прекарани вкъщи, от ден на ден хора обмислят опцията да купят втори дом на село или напряко да заменят тесния си апартамент в града с къща с двор. Повечето селски парцели се купуват за там фамилиите да прекарват част от лятната си отпуска, както и уикендите и другите почивни дни, само че част от тях ще станат и непрекъснат дом на хора, които могат да си разрешат да живеят и работят от у дома.

" Селските къщи бяха шлагерът на 2020 година Най-хубавите парцели се разпродадоха доста бързо и в някои места към този момент се усеща дефицит и привършване на атрактивните предложения ", споделя Полина Стойкова, изпълнителен шеф на компания за недвижими парцели. Най-търсени са къщите, подготвени за обитаване, които не се нуждаят от огромен ремонт.

Най-голямо търсене има на къщи край огромните градове - в Банкя, както и в регионите към Пловдив, Варна и Велико Търново. Около София желани са множеството села в радиус до 50 км, а към Пловдив и Варна - до към 30 км. По-голямо е и търсенето в селата към градове, които са на един-два часа път от София, като то се генерира от хора, живеещи в столицата, а освен от поданици на тези градове. Причината е, че къщите край София са по-скъпи, а на един час път хората могат да намерят доста по-изгодни оферти.

Купувачите избират оживените села. Около София най-желани са парцели те в селата в посока Самоков и Боровец. В Пловдив - селата към Родопите, а в регионите на Варна и Бургас атрактивни са селата с елементарен достъп до плажовете. Към този лист би трябвало да бъдат добавени селата в Централния Балкан - към Велико Търново, Габрово, Трявна, Троян и Елена. Интересът към тях нараства и от напредъка по построяването на автомагистрала " Хемус ".

В София регионът към Северната скоростна дъга става все по-привлекателен за пазара на къщи и въпреки че търсенето в Бояна, Драгалевци и Симеоново към момента да е огромно, запитванията за парцели в Нови Искър, Мрамор, Волуяк, Божурище и Житен стартират да настигат и даже да изпреварват тези за къщи в полите на Витоша. Основната причина е, че къщите в тези региони са по-евтини и с парцел могат да се снабдят и хора с по-ограничен бюджет.

Купувачите на селски къщи са най-вече фамилии с деца, както и хора с специалности, които им разрешават да работят от вкъщи си. Младите хора купуват къщи като собствен втори дом, който да употребяват единствено през уикендите и през лятото. Причината за това са освен служебните отговорности, а и децата, които всеки ден трябва да вървят на учебно заведение или детска градина.

Купувачите на парцели на възраст сред 30 и 40 години търсят пространство са фамилията си, самостоятелност и комфорт. Именно за това те се насочват към селските къщи. Жилищата в огромните градове не могат да им обезпечат свободата и простора на едно село.

Но има и купувачи, които наближават възрастта за пенсиониране и желаят да се изнесат на по-спокойно място след няколко години. Те имат желание да заживеят на село за непрекъснато. Част от възрастните хора вземат решение да изоставен жилището си в София и да го оставят на децата си или пък да го отдават чартърен.

Купувачите, които могат да си разрешат нова нова къща към София, са облагодетелствани с огромен избор на квадратури, местонахождение, тип отопление, а имат и достъп до заеми при положителни условия.

Къщите в затворени комплекси имат и преимущества, свързани с защитата, заниманията за децата, съществуването на спортни уреди. Те са привлекателни и със средата, която оферират на новите притежатели. Най-често съседите им са млади, сполучливо разрастващи се в кариерата хора, което им разрешава да похарчат по-голяма сума за придобиването на парцел с повече улеснения.

Купувачите на остарели къщи край София нормално имат апартамент в столицата, множеството са с деца, а някои имат родители пенсионери и вземат решение да си обезпечат и втори парцел.

Те избират къщи с асфалтиран път до тях, тръбопровод, тъй като в някои региони копаят сонди, непрекъснато електрозахранване, т. е. токът да не стопира с часове през зимата, добра интернет връзка, постоянно снегопочистване и канализация, междуградски превоз.

Купувачите търсят региони с ниска престъпност, а преимущество са съществуването на магазини на близо и хубавата природа. Рядко обаче парцели те оферират всички тези улеснения и купувачите вършат някои взаимни отстъпки.

Продавачите на селски къщи са най-често наследници, които имат потребност от пари и не могат да се грижат за парцела, или бизнесмени, които са ремонтирали къщата за препродажба на по-висока цена. Имоти на село продават и българи, които са отпътували да живеят за непрекъснато в чужбина, както и чужденци, които се отдръпват от инвестицията си и продават купените в страната ни парцели. На пазара има и къщи за посетители, за които търсят нови притежатели.

Част от продавачите са наследили, построили или купили къща за лично прилагане, само че тя към този момент не им е нужна. Но има и бизнесмени, които влагат труд и средства в реновиране на остарели къщи, с цел да станат привлекателни съгласно актуалните условия на купувачите. Този бизнес се развива добре с помощта на повишеното търсене на селски къщи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР