Покупката на второто осмица американски изтребители F-16 block 70, която

...
Покупката на второто осмица американски изтребители F-16 block 70, която
Коментари Харесай

Военните: Сделката за F-16 е спешна заради Русия, цената ще е 2,6 млрд. лв.

Покупката на второто осмица американски изтребители F-16 block 70, която бе утвърдена от служебната държавно управление, само че чака позволение и от новия парламент, е незабавна. Това излиза наяве от мотивировката на плана за капиталов разход за новите изтребители, утвърдена от служебното държавно управление, разяснява " 24 часа ".
 
Ако България върне утвърден от Народното събрание отговор на офертата до 15 декември, всички 16 изтребителя F-16 ще могат да са в България и да се употребяват от водачите ни до края на 2027 година, излиза наяве от документите към плана. 
 
Втората осмица изтребители F-16 ще бъде закупена против близо 2,6 милиарда лева, излиза наяве от утвърждения от държавното управление план за капиталов разход. Те ще бъдат платени по три контракта - 1,3 милиарда $ за самолетите, 24,4 млн. $ за управляеми ракети AIM 9X Block II и 3,7 млн. $ за тактическа радиосистема.
 
Този път обаче заплащането на самолетите ще е разсрочено в продължение на 9 години, излиза наяве от финансовата разбивка в плана за капиталов разход.
 
България се нуждае от 16 до 20 нови изтребителя, с цел да може да поддържа военновъздушни сили, които да са задоволително добре тренирани и да извършват задачите си по защита на българското небе, написа в плана за капиталов разход. С тях можело да се обезпечи задоволително тренираност на 30 летци, означават военните.
 
Две са аргументите Военновъздушни сили да бързат с покупката на спомагателните осем бойни самолета. Първата е Русия и опитите й да овладее района на Черно море.
 
" Средата на сигурност изключително се усложни откакто Руската Федерация стартира война против Украйна и породи действителен риск от разширение на войната на територии на страни членки на НАТО. Продължаващата милитаризация на Черно море от страна на Русия и потреблението му като плацдарм за реализиране на военна експанзия против друга черноморска страна (Украйна), води до съществено нарушение на откритите правила на съдействие в района, както и на военно-стратегическия баланс. Откроява се наклонност за опълчването сред водещите световни и районни сили, които все по-често ще употребяват военния инструмент като съставен елемент за осъществяване на своите тактики. Конфликтите ще се водят по едно и също време в няколко, или във всички области на интервенциите - по суша, вода, въздух, в космоса и в киберпространството ", стимулират се военните в документите, които би трябвало да бъдат утвърдени и от новите депутати.
 
Втората причина е, че при закъснение на поръчката може да бъдат направени модификации по изтребителите от страна на производителя. Това ще докара до проблеми в снабдяването с аварийни елементи, защото действително България ще разполага с две разновидности на самолетите F-16.
 
Цялата договорка по закупуването на спомагателните осем американски изтребителя е готова от предното държавно управление и военните, акцентира преди дни служебният военнен министър Димитър Стоянов. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР