Покупката на втората осмица американски изтребители F-16 block 70, която

...
Покупката на втората осмица американски изтребители F-16 block 70, която
Коментари Харесай

Военните: Сделката за F-16 е спешна заради Русия, цената ще е 2,6 млрд. лв.

Покупката на втората осмица американски изтребители F-16 block 70, която бе утвърдена от служебната държавно управление, само че чака позволение и от новия парламент, е незабавна.
Прочетете още
Това излиза наяве от мотивировката на плана за капиталов разход за новите изтребители, утвърдена от служебното държавно управление. Ако България върне утвърден от Народното събрание отговор на офертата до 15 декември, всички 16 изтребителя F-16 ще могат да са в България и да се употребяват от водачите ни до края на 2027 година, излиза наяве от документите към плана, предава 24 часа.

Втората осмица изтребители F-16 ще бъде закупена против близо 2,6 милиарда лева, излиза наяве от утвърждения от държавното управление план за капиталов разход. Те ще бъдат платени по три контракта - 1,3 милиарда $ за самолетите, 24,4 млн. $ за управляеми ракети AIM 9X Block II и 3,7 млн. $ за тактическа радиосистема.

Този път обаче заплащането на самолетите ще е разсрочено в продължение на 9 години, излиза наяве от финансовата разбивка в плана за капиталов разход.

България се нуждае от 16 до 20 нови изтребителя, с цел да може да поддържа военновъздушни сили, които да са задоволително добре тренирани и да извършват задачите си по защита на българското небе, написа в плана за капиталов разход. С тях можело да се обезпечи задоволително тренираност на 30 летци, означават военните.

Две са аргументите Военновъздушни сили да бързат с покупката на спомагателните осем бойни самолета.

Първата е Русия и опитите й да овладее района на Черно море.

" Средата на сигурност изключително се усложни откакто Руската Федерация стартира война против Украйна и породи действителен риск от разширение на войната на територии на страни членки на НАТО. Продължаващата милитаризация на Черно море от страна на Русия и потреблението му като плацдарм за реализиране на военна експанзия против друга черноморска страна (Украйна), води до съществено нарушение на откритите правила на съдействие в района, както и на военно-стратегическия баланс. Откроява се наклонност за опълчването сред водещите световни и районни сили, които все по-често ще употребяват военния инструмент като съставен елемент за осъществяване на своите тактики. Конфликтите ще се водят по едно и също време в няколко, или във всички области на интервенциите - по суша, вода, въздух, в космоса и в киберпространството ", стимулират се военните в документите, които би трябвало да бъдат утвърдени и от новите депутати.

Втората причина е, че при закъснение на поръчката може да бъдат направени модификации по изтребителите от страна на производителя. Това ще докара до проблеми в снабдяването с аварийни елементи, защото действително България ще разполага с две разновидности на самолетите F-16.

Цялата договорка по закупуването на спомагателните осем американски изтребителя е готова от предното държавно управление и военните, акцентира преди дни служебният военнен министър Димитър Стоянов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР