Покупката на употребяван Mercedes-Benz C-Class или GLC може да бъде

...
Покупката на употребяван Mercedes-Benz C-Class или GLC може да бъде
Коментари Харесай

10 неща, които да проверите, преди да купите употребяван Mercedes-Benz C-класа 2014 – 2021 г. или GLC 2015 – 2022 г.

Покупката на използван Mercedes-Benz C-Class или GLC може да бъде по-лесна, в сравнение с си мислите, изключително в случай че знаете какво да ревизирате, когато търсите подобен автомобил.

През 2018 година Mercedes-Benz продава над 300 000 автомобила, като множеството от тях бяха от гамите GLC и C-Class. Пет години по-късно множеството предходни притежатели към този момент са прекратили лизинговите си стратегии, тъй че тези коли към този момент са на пазара. 

Ще разгледаме най-вече C-класата, само че защото GLC е основан на същата платформа, и двата автомобила имат сходни проблеми. Избрахме C-класата, защото е по-достъпна, оставяйки ви известно място в джоба за спомагателни разноски.

Понякога е по-добре да вземете версията със задвижване на всички колела. Прегледахме идващото потомство на C300 4Matic и то е отличен избор.
В Съединени американски щати към 50% от моделите C-класа W205 са оборудвани с AWD. През 2018 година Mercedes-Benz освежи C-класата и добави LED фарове и дневни светлини, както и усъвършенствани функционалности за сигурност. Трябва също да знаете, че версията от 2018 година мина през 18 изтегляния от пазара спрямо 16 за моделната 2017 година

HotCars проучва мненията и отзивите на потребителите за 2017-2018 година на Mercedes-Benz C300. В публикацията са взети поради постоянно срещаните проблеми,
с които са се сблъсквали притежателите, отзоваванията на NHTSA и цялостната задоволеност на потребителите, изразена в уеб сайтове като RepairPal, CarEdge, Edmunds и MBWorlds. Изследването е извършено през октомври 2023 година

Nota bene
Модификацията C300, за която е правено изследването, е с мотор 2.0 L M274 turbo I4. Със сигурност по българските земи той няма да е най-разпространеният, защото инсталирането на газова уредба е оскъпено, а и тъй като служебни комбита с “dвойка dизел ” – някоя от трите модификации, ще са най-честото нещо, което ще срещнете от това потомство.

Така или другояче, всичко в публикацията, което не е обвързвано с мотора, може да бъде потребно. Ако след публикацията ви домъчнее за бенцовете от едно време, можете да похлипате над остарялата ламарина, до момента в който четете материала.

1. Проблем с позитивната вентилация на картера

Това е най-често срещаният проблем при моделите C300 и GLC300, надлежно. Редовият четирицилиндров силов елемент с турбокомпресор може и да е чевръст, само че този проблем ще се отрази на автомобила и даже ще премине в авариен/лимитиран режим. 

За благополучие, би трябвало да можете да допълзите до най-близкия сертифициран сервиз и да промените дефектната част. Ако PCV клапанът си е отпътувал, системата за диагностика на автомобила би трябвало да разкрие код P052e. За страдание не е задоволително да се размени единствено тази дефектна част. 

Необходима е замяната и на няколко уплътнения. Ако желаете да играете на несъмнено, може да го замените или да си носите цялостен ремонтен комплект, съхраняван в багажника, ако ви потрябва.

В взаимозависимост от отстъпките, с които можете да се уредите, може да получите комплекта за вентила и капака на картера на мотора за 164 USD (цена за САЩ). Този проблем се предизвиква най-много от замърсяване на маслото заради дългите шпации на обслужване. 

Слабото място е този клапан, който може да се запуши заради замърсяване на маслото. Освен това дългият сервизен период прави маслото по-замърсено и заради това PCV отхвърля. Някои клиенти понижават графика за техническо обслужване до 8000 км и се отървават от този проблем. 

Но въпреки всичко този мотор е един от най-мощните  мотори, създадени от Mercedes-Benz в неговата история по вектора – литър обем/конски сили.

Защо този проблем е сериозен?

Увеличава разхода на гориво

Заради него моторът работи жестоко

Може да ви сложи в безизходна обстановка – нов, бял (примерно) мерцедес, който не ви преследва в живота.

2. Повреда в окабеляването на мотора

Веднага би трябвало да кажем, че този проблем не е породен от непозволени дейности на автомобилния производител, а от гризачи. По незнайни аргументи тези дребни същества са привлечени от С-класата, като предизвикват невероятни вреди на колите. 

Ето за какво, когато отивате да тествате автомобила, пробвайте се да го закарате на рампа или пък да го качите на крик и да огледате деликатно под него с ендоскопска камера.

Може да не съумеете да видите свободно двигателния отсек заради пластмасовите кори по долната част на каросерията. За страдание тази отбрана не може да спре гризачите. Те просто я употребяват като стълба, с цел да доближат по-лесно вкусните кабели. 

По време на тестовото шофиране не би трябвало да виждате никаква лампичка „ check engine “ на арматурното табло. Огледайте деликатно двигателния отсек. В същото време може да потърсите някои течове на масло. Но в случай че търсите версия с две порти, тогава може би би трябвало да се потърсите различен вид, тъй като има доста други първокласни купета, които бихме купили вместо C300.

Защо този проблем е сериозен? 

Може да повреди електрическата система и да провокира пожар в двигателния отсек.

Може да докара до извънредно държание на мотора.

Може да ви остави в невъзможност наред пътя. 

3. Повреда в сервоуправлението

Имаше някои известия за щета на кормилното ръководство, само че това не е нещо, което някой не би забелязал при тестово шофиране на автомобила, в случай че не има силата на Хълк и в това време не осъзнава това. 

Този проблем беше видян в няколко автомобила, а главният провинен беше моторът на сервоусилвателя на кормилото. Зад електрическия усилвател на кормилното ръководство “стои цяла просвета ” и нормално те са надеждни.

Все отново този проблем може да се случи и се е появявал при някои коли след по-малко от 30 000 км, а гаранцията на Mercedes-Benz покрива ремонта. Освен това аварийна част беше надалеч по-добра, тъй че в случай че не търсите модел от 2017 година с по-малко от 20 000 км, би трябвало да сте в сигурност. 

За да сте на несъмнено място, проверете VIN кода за изтегляния. За благополучие, по някаква причина този проблем се появява при пускане на автомобила, а не по време на шофиране.

Защо казусът е сериозен

Загубата на сервоусилвател на кормилото може да докара до произшествие.

4. Проблем с електродвигателя на шибидаха

И преди Mercedes-Benz е имал доста проблеми с люка на покрива или панорамните стъклени покриви на други модели, при които системата за отводняване провокира струпване на вода и е влияела на електрониката на автомобила. 

Това е една от аргументите С-класата да не е измежду най-хубавите коли с панорамен покрив. Докато вземат решение казуса с отводняването и множеството техници на Mercedes-Benz ги ревизират постоянно, се появи различен проблем с електромотора, който отваря и затваря стъкления панел.

Това нормално се случва заради неприятна поддръжка, която изисква от потребителите да смазват целия механизъм всяка година. С течение на времето мазните елементи притеглят прахуляк и моторът би трябвало да работи по-усилено. След известно време той стартира да “стачкува ” непрекъснато. 

Само подмяната на мотора обаче няма да помогне. Собственикът би трябвало също по този начин да се увери, че целият механизъм е измит и смачкан вярно. За благополучие, с малко умения някой може да направи това в един безоблачен следобяд на полянка сред блоковете (ако има още такива) си или в гаража си (Дай Боже всекиму).

Защо този проблем е сериозен 

Може да остави автомобила ви с отворен покрив под дъжда.

Може да докара до още по-скъпи поправки на тапицерията и други електрически съставни елементи.

5. Повреда на системата за спешна връзка

Повече клиенти се сблъскаха с необикновен проблем с услугата за незабавно повикване SOS. Системата може да откаже, защото не може да се свърже с мрежата. Този проблем беше отхвърлен и имаше акция на NHTSA с код 22V365000 (Комуникация на електрическата система). 

Дилърите трябваше да отстранят този проблем, само че по някаква причина тази нередовност още веднъж изплува при някои клиенти и те трябваше да отидат и да я отстранят още веднъж. Така че се уверете, че автомобилът, който търсите, няма тази нередовност, която е адресирана и ремонтирана вярно.

Защо този проблем е сериозен 

В случай на произшествие службите за незабавна помощ няма да могат да ви открият.

Това може да е признак за друга нередовност в инфотейнмънта.

Може да докара до неприятна или невъзможна връзка със Спешна помощ.

6. Шум от трансмисията

Тъй като към половината от предлаганите за продажба Mercedes-Benz C-класа са оборудвани със системата за задвижване на всички колела 4Matic, би трябвало да подходим и към техните проблеми, а процентът е доста по-висок за GLC, който употребява същата трансмисия като своя седан-брат. Клиентите се оплакват от необикновен звук, приближаващ изпод на автомобила. Той може да идва от опорния лагер на централния задвижващ вал или от повреден съединител за трансмисията.

Ако клиентът не се заеме с този проблем допустимо най-скоро той може ще докара до съдбовна проведа на трансмисията. Тази нередовност нормално се появява при коли с необикновени условия на шофиране. Или в резюме казано, на коли, с които се злоупотребява. Това не е единственият автомобил, който е страдал от този проблем; при C8 Corvette от 2022 година трансмисията се е развалила единствено след 32 км и това е още по-смущаващо.

Защо този проблем е сериозен 

Това е симптом за корист с автомобила.

Пълната загуба на трансмисията може да докара до загуба на надзор над автомобила.

7. Вибрации от долната част на автомобила

За страдание, това е тип ремонт, при който може да се наложи да замените повече елементи по едно и също време. Така че, без значение от това дали става въпрос за гуменото каре или за целия възел, може да се стигне и до промяна на кардана.

Ако става въпрос единствено за гуменото каре и останалите елементи са здрави, тогава имате шанс с по-евтин ремонт, който ще ви коства 275 USD за труд и 146 USD за елементи (цени за САЩ). Това към момента е безценен ремонт, което е обикновено за първокласен автомобил, който има скъпи разноски за поддръжка и ремонт, само че не толкоз, колкото целия задвижващ кардан.

Защо този проблем е сериозен 

Може да докара до още повреди на автомобила.

Признак за погрешно употребен автомобил.

8. Течове

Повечето коли са основани да се движат най-вече по асфалтирани пътища, където мръсотията и прахта не са в обилие. Но когато подобен автомобил се употребява в региони с повече замърсявания и неравни повърхности, се появява прекалено изхабяване на някои елементи, да вземем за пример на задния диференциал. 

В резултат на това налягането в него води до щета на уплътненията и теч на масло. Когато отивате на оглед на автомобила, уверете се, че сте паркирали автомобила на изсъхнало и чисто място.

Дръжте мотора включен най-малко пет минути с изключен климатик, до момента в който говорите с продавача, след което преместете автомобила от това място. Огледайте деликатно земята за петна от масло. 

Ако няма нито една капка, значи има възможност диференциалът да е наред. Като изключите климатика, ще намалите до най-малко вероятността да се получи разлив на вода от системата и да объркате тези капки с петна от масло.

Защо този проблем е сериозен 

Признак за експлоатиран автомобил.

Може ненадейно да блокира диференциала по време на придвижване.

Може да докара до катастрофи.

9. Неизправност в блока за ръководство на радара на дистроника

Когато Mercedes-Benz показва C-класата W205, той я предлага с доста системи за сигурност, в това число адаптивен круиз надзор и усъвършенствана система за спешно прекъсване (AEBS). Тази система се нуждае от радар, инсталиран зад решетката на радиатора в предната част на автомобила. 

За страдание, той може да бъде обиден от парчета и детайли. В резултат на това автомобилният производител изтегля съответни коли, създадени сред 1 февруари 2017 година и 31 юли 2019 година, за инспекция и, в случай че е належащо, за ремонт и калибриране на софтуера. Проверете VIN, с цел да разберете дали автомобилът, който проверявате, е обиден или към този момент е бил ремонтиран.

Защо този проблем е сериозен 

Няма да можете да употребявате функционалността адаптивен круиз надзор.

Може да докара до произшествие.

Може да е симптом за други проблеми с електрическата система.

10. Изтегляне поради проблем във въздушната възглавница на лидера

Това е тип ремонт, който не можете да отстраните в елементарен сервиз или пред блока,  на по бира с други YouTube майстори. За този проблем би трябвало да откарате автомобила в посланичество на Mercedes-Benz и те ще го отстранят гратис. 

В интервала от 1 януари 2018 година до 30 март 2018 година няколко автомобила са наранени от нередовност на въздушната възглавница на лидера, вследствие на което тя не се задейства задоволително добре при положение на конфликт или въобще не се задейства. Тъй като това е сериозна система за сигурност, би трябвало да ревизирате дали автомобилът е бил част от тази акция или не и дали към този момент е бил тестван и отхвърлен.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР