Покупката на кола на старо е истинско предизвикателство в България.

...
Покупката на кола на старо е истинско предизвикателство в България.
Коментари Харесай

Как да не бъдем измамени, когато си купуваме кола на старо?

Покупката на кола на остаряло е същинско предизвикателство в България. Купувачът нормално търси порядъчен автомобил евтино, а продавачът желае да пласира следващата остаряла кола със подозрително качество, импортирана от Италия, Германия или друга страна от Европейски Съюз, за която да получи допустимо най-вече.

В страната ни всеобщо се внасят механически неизправни коли, които се привеждат в продаваем тип и се оферират се на пазара като " съвършени ". Това е така наречен модел " Горубляне " (по името на софийския регион, прочут с многото автокъщи за коли на остаряло, б.а.), предизвестяват специалисти.

Оказва се, че всяка трета кола у нас е с манипулиран километраж, а 80-90% от колите на огромните пазари като Горубляне, Дупница и Враца са проблематични.

Редовно се оферират коли с развалени мотори или такива, които са претърпели произшествия. Много от колите " втора употреба " имат скрити недостатъци, фалшифицират се сервизни книжки, а транспортните средства се показват в доста по-добро положение, в сравнение с са в реалност.

Купувачите постоянно стават жертва на измами заради непросветеност, само че и тъй като са в незнание за проблемите, които нерядко заплашват тяхната сигурност. Те си мислят, че купуват механически изправна кола, която се поврежда още на първия месец, а постоянно повредата идва в рисков миг (например до момента в който карат по магистралата), което носи заплаха за живота на водача и пасажерите.

Реалното положение на колите е мъчно проверимо, защото информацията за регистрацията и техническата им редовност се съхранява на 2 разнообразни места - първата в Министерство на вътрешните работи, а втората - в Министерство на превоза. Двете министерства едвам в този момент стартират да си обменят данните, а евентуалният покупател мъчно може да стигне до тях.

Нечестните търговски практики не са оригиналност в Европейски Съюз. Един на всеки четирима европейци, които си купуват използвана кола, става жертва на такива. В България евентуално се случва още по-често.

40% от проблемите при покупка на остаряла кола се демонстрират още в първия месец след покупката, демонстрира изследване на Европейската комисия.

" Основните проблеми са два: продава се нещо, което не си коства парите, или се продава неизправно транспортно средство ", уточни Димитър Ганев, някогашен шеф на Агенция " Автомобилна администрация ".

В България постоянно се приказва за " войната по пътищата ", която постоянно взема човешки жертви. Според специалисти над 25% от злополуките в страната ни се дължат на техническа нередовност на колите.

Решението CarStory

Едно положително решение на казуса е онлайн платформата CarStory, чиято цел е да подсигурява обективната и транспарантна оценка на техническото положение на използваните коли.

Автомобилът минава обстоен механически обзор (с доста по-широк обсег от общоприетия годишен механически преглед) в оторизиран сервиз. Издава му се документ за техническо положение, а данните се качват в специфична система, като общата информация е обществена и не може да се манипулира. По-подробните данни изискват евентуалният покупател да разполага с номера на шасито на колата.

Това икономисва на възможните купувачи визитата и инспекцията в сервиз на всеки определен автомобил. Спестява им време, пари и нерви.

" Една от главните аргументи за създаването на CarStory са злоупотребите при продажба на използвани коли. Обективната оценка на техническото положение разрешава да се дефинира степента на сигурност и нужните ограничения за гарантирането й. Това е нашата задача ", изясни Явор Иванов, създател на CarStory.

Платформата към този момент работи, като покрива към 40% от марките коли на пазара, а упоритостта й е до края на годината да покрива 90% от тях. Разработчиците й си партнират с Асоциацията на автомобилните производители в България, а приготвят договаряния и с браншовата организация на вносителите на използвани коли.

В системата се включва и мрежа от оторизирани сервизи, като към този момент вземат участие над 15 сервиза в София, Бургас и Плевен, а задачата е последователно да се популяризира и в други обитаеми места из страната.

" Коректните продавачи би трябвало да бъдат разграничени от неточните. CarStory е едно положително средство за това ", безапелационен е Явор Иванов.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР