Покупката на жилище често се смята за едно от най-важните

...
Покупката на жилище често се смята за едно от най-важните
Коментари Харесай

Какво да знаем преди да пристъпим към ипотечен кредит

Покупката на жилище постоянно се счита за едно от най-важните финансови решения, които човек ще вземе през живота си. За мнозина това е трогателен и удовлетворяващ стадий, символизиращ непоклатимост и реализиране на дълготрайни цели.

Въпреки това, преди да пристъпите прага на личното жилище, е от решаващо значение да имате изцяло схващане за ипотечните заеми - сериозен аспект на финансирането на такава покупка.

Независимо дали купувате жилище за първи път или желаете да рефинансирате съществуващата си ипотека, тази публикация има за цел да даде основна информация, която ще ви помогне да се ориентирате в света на ипотечните заеми.

От разбирането на основните терминологии до оценката на вашата финансова подготвеност, ние ще проучим факторите, които би трябвало да се имат поради, преди да пристъпите към тегленето на ипотечния заем.

Кредитен рейтинг
 iStock/Getty Images
Кредитният рейтинг на обещано лице или даже компания е многофакторна оценка на неговата кредитоспособност за съответно кредитно обвързване. Тази оценка демонстрира дали кандидатстващият за заем ще може да го изплати в границите на контрактуваните условия. А положителният кредитен рейтинг е необходим, в случай че желаете да получите утвърждение за заем, без значение дали ипотечен или различен.

Всички данни за редовността на вашите вноски по всевъзможни заеми - лизинги, потребителски или бързи заеми, се записват в персонално досие в Централен кредитен указател (ЦКР). До него имат достъп чиновниците на всички банки, които ще преглеждат настояването ви за ипотечен заем.

Добре е преди да пристъпите към искане на заем, да погасите всички свои вземания най-малко 3 месеца по-рано, с цел да се актуализират всички данни. Ако имате така наречен “лошо ЦКР ”, то има 5-годишен давностен период. Проверете каква е информацията за вас в регистъра и съобразете дейностите си по отношение на кредитния си рейтинг.

Размер на вноската

Тъй като ипотечният заем е дълготраен финансов ангажимент, той не трябва да се трансформира във вашия “воденичен камък на шията ”, когато приказваме за персонален бюджет.

Анализирайте добре финансовото си положение, способността ви да печелите пари и да се реализирате на пазара на труда и тогава вземете решение каква да е оптималната вноска, която можете да си позволите.

Не се осланяйте на “все ще го измислим някак си ”, тъй като е мъчно да мислите за вноска всеки месец в границите на идващите 30 години.

Доказване на приходи
 iStock/Getty Images
За да реши да ви даде заем, банката ще желае доказателства на всичките ви приходи, като по този метод ще пресметна вашата платежоспособност или така наречен съответствие дълг/доход. Това съответствие не би трябвало да надвишава избраната от банката граница. Постарайте се да набавите нужните служебни бележки още при започване на тър
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР