Покривалото не се нуждае от енергия, за да работи Емил

...
Покривалото не се нуждае от енергия, за да работи Емил
Коментари Харесай

Изследователи са разработили „топлинно покривало“ за електромобили, което удължава живота на батериите им

Покривалото не се нуждае от сила, с цел да работи

Емил Василев преди 2 минути 3 Сподели

Най-четени

ХардуерЕмил Василев - 18:00 | 10.07.2023

Xiaomi показа 55-инчов 4K смарт тв приемник с цена от 200 $

IT НовиниЕмил Василев - 8:40 | 11.07.2023

Илън Мъск съди адвокатската адвокатска фирма, която го принуди да купи Twitter и предложи на Марк Зукърбърг „ да си ги мерят “

IT НовиниДаниел Десподов - 17:17 | 10.07.2023

Представиха нова CRISPR терапия, която блокира развиването на всички типове рак

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Изследователи от Шанхайския университет „ Дзяо Тонг “ са създали „ топлинно було “ за електрически автомобили, което може да ги поддържа по-топли през зимните месеци и да усили живота на батерията, се споделя в известие за пресата.

Автомобилите са добре известни със склонността си да се трансформират в пещи през горещите и слънчеви дни и в хладилници през зимата. Докато стандартните коли, задвижвани с изкопаеми горива са много устойчиви на тези рискови температурни съмнения, актуалните електрически транспортни средства могат да бъдат съществено наранени от тях.

Акумулаторната батерия, сериозният съставен елемент на електрическия автомобил може да претърпи бързо утежняване на успеваемостта си вследствие на огромните температурни съмнения и производителите им към този момент оборудват своите модели с принадлежности, с които да предотвратят това. Изследователи от Шанхайския университет „ Дзяо Тонг “ оферират по-просто решение, което може да се употребява както за електрически автомобили, по този начин и за стандартни транспортни средства.

Как работи „ топлинното було “

То работи като изолира транспортното средство от заобикалящата го среда. Покривалото се състои от два съставния елемент – външен пласт, който отразява слънчевата светлина, и вътрешен пласт, който задържа топлината в него.

Подобно на метода, по който Земята се охлажда посредством радиационно изстудяване, външният пласт на покривалото излъчва силата, която гълтам в дълговълновия инфрачервен набор. Тези талази заобикалят атмосферата и по този метод оказват помощ за охлаждането освен на автомобила, само че и на планетата.

Когато откривателите тествали покривалото върху електрически автомобил, паркиран навън в Шанхай, то понижило температурата в купето с 22,8-27,7°C спрямо непокрит автомобил, чиято температура достигнала 50,5°C.

Макар че тази функционалност е потребна през летните месеци, тя може да има охлаждащ резултат, когато температурите паднат през зимата или през нощта. За да се опълчват на това, откривателите употребяват резултат, наименуван „ преработване на фотони “, който подсигурява, че силата, попаднала в клопката сред покривалото и автомобила остава там. Това оказва помощ за поддържането на температурата в купето.

Конструкцията на покривалото е извънредно ефикасна, като то не се нуждае от дейна сила за отопление или изстудяване. Външният му пласт е направен от тънки нишки от силициев диоксид, които по-късно са били покрити с люспи от борен нитрид – материал, сходен на графита, който усъвършенства отразяването на слънчевата светлина. След това влакната са оплетени, изтъкани и залепени за вътрешния пласт, направен от алуминиева сплав.

Изработването на външните пластове с по-тънки нишки от силициев диоксид би могло в допълнение да усъвършенства охлаждането на автомобила, само че такива нишки не могат да бъдат направени в огромен мащаб с леснодостъпни техники.

Като е употребявал материали като бор и алуминий, екипът е подсигурил също по този начин, че тежестта на покривалото ще е ниско, както и разноските за производството му. Освен това то е огнеупорно и извънредно издръжливо, което го прави идеално за постоянна приложимост.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР