Покривало от яркозелена люцерна се простира в долината Макмълън в

...
Покривало от яркозелена люцерна се простира в долината Макмълън в
Коментари Харесай

Защо напрежението в Аризона нараства?

Покривало от яркозелена люцерна се простира в долината Макмълън в западна Аризона , обградена от хълмисти планини и затоплена от горещото пустинно слънце, написа „ Асошиейтед прес “.

Семейството на Матю Ханкок употребява подпочвените води за развъждане на фуражни култури тук повече от 6 десетилетия. Те от дълго време са привикнали с капризите на майката природа, която е в положение да скапе цяла годишна продукция люцерна заради пороен дъжд или да генерира изключително огромен рандеман с поредност от положителни дни.

Сега обаче във Вендън са налице опасения по отношение на бъдещото напояване с наличната подпочвена вода от античните водоносни хоризонти на долината и то в град с към 700 души, където семейство Хенкок отглежда своите насаждения. Някои техни съседи се оплакват, че кладенците в задния им двор са пресъхнали , откогато емиратският агробизнес Ал Дахра стартира да отглежда тук люцерна на към 3000 акра (1214 хектара) преди няколко години.

Не е известно какъв брой вода употребява стопанството на Ал Дахра, само че Хенкок пресмята, че се нуждае от 15 000 до 16 000 фута годишно въз основа на потребностите на личната му плантация за люцерна. Той разясни, че получава цялата вода, от която се нуждае, посредством сондиране на стотици футове вода . Един акър-фут вода е почти задоволителен, с цел да обслужва две до три семейства в Съединени американски щати годишно.

Хенкок акцентира, че той и неговите съседи с по-големи ниви се тревожат повече, че в бъдеще държавни чиновници могат да поемат контрола върху подпочвените води, които в този момент употребяват за селското стопанство , и да ги трансферират във Финикс и други градски региони на фона на най-лошата суша в Запада от епохи . Застанал пред отворена плевня, насъбрана с бали сено, Ханкок разяснява:

„ Притеснявам се за земеделието на локалната общественост в Аризона. “

Притесненията по отношение на запасите от подпочвена вода на Земята сттоят на напред във времето в навечерието на COP28 , годишната среща на върха на Организация на обединените нации за климата , която се открива тази седмица в емиратския град Дубай . Страните от Персийския залив като ОАЕ са изключително уязвими от световното стопляне , с налични високи температури, изсъхнал климат, дефицит на вода и повишаване на морското ниво.

„ Недостигът на вода накара фирмите да отидат там, където има вода “ , изяснява Робърт Гленън, специалист по водна политика и право и почетен професор в Университета на Аризона.

Експертите настояват, че напрежението е неизбежно , защото фирмите в страни с изправени пред климатични проблеми като Обединените арабски емирства от ден на ден търсят вода и земя в далечни места като Аризона , с цел да отглеждат фураж за добитък и артикули като пшеница за вътрешна приложимост и експорт. Карим Елгенди, експерт по изменение на климата и резистентност в мозъчния концерн Chatham House в Лондон, признава:

„ С увеличението на въздействието на изменението на климата чакаме да забележим повече суши. Това значи, че повече страни ще търсят различни места за произвеждане на храни. “

Без разпореждания за изпомпване на подземни води , селските региони на Аризона са изключително привлекателни, съобщи Елгенди, който се концентрира върху Близкия изток и Северна Африка. Международните корпорации също се обърнаха към Етиопия и други елементи на Африка, с цел да развият големи аграрни действия, подложени на критика като „ присвояване на земя “.

Управителят на окръг Ла Пас Холи Ъруин приветства неотдавнашната принуда от страна на чиновници на Аризона против неограниченото изпомпване на подпочвените води , позволено от дълго време в селските региони, отбелязвайки опасенията на локалните за пресъхнали кладенци и слягане, което основава пукнатини в земята и наводнения по време на проливни дъждове .

„ Започвате да виждате резултатите от неналичието на регулация “ , разяснява тя и изясни:

„ Първо, ние не знаем какъв брой вода имаме в тези водоносни хоризонти и не знаем какъв брой се изпомпва. “

Ъруин се оплаква, че задграничните компании добиват локалните естествени запаси, с цел да отглеждат култури като люцерна … и ги изпращат назад в чужбина назад в своята страна, където са изчерпали своя воден източник.

Гари Сейтър, ръководител на борда и общоприет управител на Wenden Domestic Water Improvement District, сподели, че документите на комуналните услуги демонстрират, че дълбочината повърхност-вода в централата е била малко над 100 фута (30 метра) през 50-те години, само че в този момент е към 540 фута (160 метра). Сайтър акцентира, че през тези години хранителни култури като пъпеш са били сменени с фураж като люцерна , която поема доста от водата.

„ Вярвам, че законодателната власт в щата би трябвало да се ускори и фактически да сложи някакъв надзор, да стартира да мери водата, която фермите употребяват “ , заключи Сайтър.

Губернаторът Кейти Хобс през октомври лиши контракта за наем на земя на друга плантация за люцерна в окръг Ла Пас , ръководена от Fondomonte Arizona, дъщерно сдружение на саудитския млечен колос Almarai Co. Демократът акцентира, че страната няма да възобнови три други контракта за наем на Fondomonte през идната година, казвайки, че компанията е нарушила някои условия на наем .

Fondomonte отхвърли това и съобщи, че ще апелира решението за преустановяване на контракта за наем от 640 акра (259 хектара) в Бътлър Вали. Аризона има по-малък надзор върху Ал Дахра, която обработва земя, наета от частна корпорация, основана в Северна Каролина.

Гленън, специалист по водната политика в Аризона, издаде, че е работил с консултантска група, която е посъветвала Саудитска Арабия преди повече от десетилетие да внася сено и други култури , вместо да източва своите водоносни хоризонти. Той разясни, че Аризона също би трябвало да отбрани своите подземни води. Гленън е на мнение:

„ Мисля, че имаме потребност от рационално контролиране. Не желая фермите да банкрутират, само че не желая и да източват водоносните хоризонти. “

Търсейки култури за вътрешна приложимост и експорт, Ал Дахра отглежда пшеница и ечемик в Румъния , ръководи мелница за брашно в България и има дойни крави в Сърбия . Компанията ръководи мелница за ориз в Пакистан и отглежда грозде в Намибия и цитрусови плодове в Египет . Освен това обслужва пазари по целия свят.

Компанията се управлява от държавната компания ADQ, основана в Абу Даби капиталова и холдингова компания. Неин ръководител е могъщият подмолен консултант по националната сигурност на страната шейх Танун бин Зайед Ал Нахаян , брат на владетеля шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян .

Компанията не отговори на многочислени имейли и гласови известия, изпратени до нейните офиси в ОАЕ и нейното дъщерно сдружение Ал Дахра АСХ в Съединени американски щати, търсещи коментар по отношение на интервенциите си в Аризона, прецизира „ Асошиейтед прес “. На своя уеб страница обаче Ал Дахра признава провокациите на изменението на климата , като отбелязва „ продължаващото понижаване на обработваемата земя и намаляващите водни запаси, налични за земеделие “ . Фирмата дава да се разбере, че смята подсигуряването на водата и храните за „ ядрото на своята тактика “ и употребява капково напояване , за да усъвършенства потреблението на вода .

На задгранични и извънщатни ферми в Съединени американски щати не е неразрешено да се занимават със земеделие в Аризона, нито да продават стоките си по целия свят. Американските фермери нормално изнасят сено и други фуражни култури за страни, в това число Саудитска Арабия и Китай.

В окръг Кочиз в Аризона, който разчита на подпочвените води, жителите се тормозят, че мега-мандрата, ръководена там от Riverview LLP от Минесота, може да изчерпи водните им ресурси. Компанията не отговори на искане за коментар по отношение на потреблението на вода.

„ Проблемът не е кой го прави, а че ние разрешаваме да бъде направено “ , счита Катлийн Ферис, старши теоретичен помощник в Kyl Center for Water Policy към Държавния университет на Аризона. Той акцентира:

„ Трябва да приемем закони, даващи повече надзор върху потреблението на подпочвените води в тези нерегламентирани зони. “

Бивш шеф на Департамента по водни запаси на Аризона, Ферис оказа помощ за правенето на щатския Закон за ръководство на подземните води от 1980 година , който пази водоносните ресурси в градски региони като Финикс, само че не и в селските аграрни региони.

Много хора неправилно считат, че подпочвените води са право на персонална благосъстоятелност, прецизира Ферис, отбелязвайки, че Върховният съд на Аризона е постановил, че има право на благосъстоятелност върху водата единствено откакто е изпомпана . В Аризона съпротивата на селските региони против рестриктивните мерки на изпомпването остава мощна и напъните за основаване на правила не стигнаха до на никое място в законодателната власт. Фермерското бюро на Аризона отхвърли разкази, които показват задгранични агробизнес компании като Ал Дахра като пирати на подпочвените води.

Щатът е „ дивият запад “, когато става дума за подземни води , заключва Катрин Соренсен, проучвателен шеф в Kyl Center. Тя добавя:

„ Който има най-големия бунар и изпомпва най-вече подземни води, печели. “

„ Аризона е благословена да има доста огромни и продуктивни подземни води “ , добави специалистът и посочи:

„ Но тъкмо като нефтено находище, в случай че го изпомпвате със забележителна скорост, тогава изчерпвате водата и тя изчезва. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР