Покрай успехите на социалдемократите, разгрома на християндемократите и неяснотата за

...
Покрай успехите на социалдемократите, разгрома на християндемократите и неяснотата за
Коментари Харесай

"Вече не сме само протестна партия" - крайнодесните отстъпиха в Бундестага, но задържаха Изтока

Покрай триумфите на социалдемократите, разгрома на християндемократите и неяснотата за бъдещето след ерата на Ангела Меркел крайнодесните в Германия останаха в сянка. Изтъква се, че (от 12.6% на 10.3) и че това демонстрира границите на националнопулизма.

В голям брой изборни региони в най-малко две провинции - Саксония и Тюрингия - обаче " Алтернатива за Германия " стана първа политическа мощ.

В Саксония " Алтернатива за Германия " още веднъж взе цели 24.6%. Този път дистанцията сред нея и идната партия - социалдемократите - не е 0.1 пункта като през 2017 година, а 7.4 пункта. При това социалдемократите изпревариха християндемократите в провинцията - евентуално по-големият триумф на крайнодесните там е за тяхна сметка. В Тюрингия при 24% преднината по отношение на социалдемократите не е толкоз безапелационна, защото те 23.4 на 100.

Добри са резултатите и в Саксония-Анхалт, само че въпреки всичко в предходните две провинции са 16 от 20-те най-хубави резултата на крайнодесните. Присъствието им е напълно едва в Западна Германия.

Как наподобява продължаващият успех на партия, отхвърляща съществени европейски полезности и политики, през очите на немски медии?

Кой гласоподава за крайнодесните

ZDF крайнодесните, крайнолевите и либералите " характерни сили ". Загубилите от поддръжката си партии се концентрират върху съответни проблеми и за " Алтернатива за Германия " това е миграцията.

AfD притегля хора с изключително мнение по тематики като ограниченията против ковид, чужденците, миграцията или климатичната политика; по тези въпроси партията има характерна информационна платформа.

Избирателите ѝ се разказват в изборния разбор на публичната медия като мъже на възраст сред 30 и 60 години. На изток в групата на мъжете и дамите под 60 години това е най-популярната партия.

" Източна лига "

Голяма част от изтока остана вярна на " Алтернатива за Германия ", отбелязва организация ДПА (тук в сп. " Щерн " ). Използвана за илюстрация е разликата сред два резултата - в Саксония и в самоуправляващия се Хамбург. " Пет % от Хамбург, малко под 25% в Саксония: " Алтернатива за Германия " демонстрира, че републиката е разграничена, " написа " Щерн ".

Партията може да е първа единствено в Саксония и Тюрингия, само че като се изключи че завоюва в някои окръзи на Саксония-Анхалт, е втора в обграждащата Берлин провинция Бранденбург, както и Мекленбург-Предна Померания. Списанието акцентира, че съпредседателят на партията Йорг Мойтен самичък се сравнил с популистката " Северна лига " в Италия в изборната нощ и че очевидно задачата на партията към този момент ще е да е " толкоз сполучлива на запад, колкото на изток ", в случай че желае да продължи напред; трябвало всички в партията да са наясно. Не може партията да стане " Източната лига " - задачата е да може да въздейства на политиката в цялата страна.

Според другия съпредседател, Тино Хрупала, ставащото на изток би трябвало да се придвижи на запад, само че като западните организации се " поучат " от провинциите, където " Алтернатива за Германия " не престават да побеждават. По този въпрос - дали крайнодесните да се съсредоточат върху изтока или да търсят пробиви на запад - от дълго време има вътрешни разделения.

Други представители акцентират, че тя към този момент не е единствено " протестна партия " и не може дейностите ѝ да бъдат подценявани с лека ръка.

Действително, счита цитираният от изданието политолог Ханс Форлендер, планувал, че партията ще остане трайно на изток, " Алтернатива за Германия " към този момент се е " открила организационно " в разнообразни публични групи. Тя се демонстрира като играча, който се грижи за проблемите на хората на терен. В символичните избори за малолетни, провели се в Германия преди действителния избор, зелените може да завоюваха в редица провинции, само че в Саксония и Тюрингия крайнодесните победиха и в тази възрастова група. Партията печели доста от разочарованието от демокрацията и икономическото неравноправие на изток.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР