“Покрай ужасната война, която се води пред очите ни, хората

...
“Покрай ужасната война, която се води пред очите ни, хората
Коментари Харесай

Мартин Димитров за ФАКТИ: Пътната карта с Газпром упорито не излиза отникъде. Това значи, че е проблем да ни я покажат

“Покрай ужасната война, която се води пред очите ни, хората схванаха какъв брой е значима диверсификацията - т.е. да не зависиш от един енергиен източник, който да е Русия, когато става въпрос за естествен газ”.

Това уточни в изявление за ФАКТИ националният представител от “Демократична България” и икономист Мартин Димитров .

“Спешно би трябвало да изградим други възможности. Виждаме, че в България 80-90% от газа, който използваме, идва от Русия. Това е голяма взаимозависимост. никой различен в Европейския съюз не е в такова състояние. Решаването на този въпрос е незабавна задача и минава през построяването на прословутата гръцка връзка, за която в последните 10 години повеждам непрекъснати битки. Сега се вижда, че тя ни би трябвало незабавно, че е извънредно важна”, уточни Димитров.

“Другото извънредно значимо нещо е да разберем какви задължения е приела България към Русия, което все още не знаем. За задачата ни би трябвало Пътната карта за развиване на газопреносната мрежа, подписана сред България и “Газпром”. Там са уговорките, за които не знаем, а някой е решил да поеме от името на България. Важно е да разберем какво е подписано и какви задължения са признати, с цел да можем да преценим националния си интерес и в случай че се постанова, да откажем това, което опонира на националния ни интерес. Много е значимо да разкрием какви са тайните договорки”, счита още Димитров.

“Тази пътна карта настойчиво не излиза отникъде. Това значи, че е проблем да ни я покажат. Ако не беше проблем да ни я покажат, щяха да ни я покажат. Фактът е, че поискахме пътната карта през еврокомисаря по енергетика, поискахме я през Комисията по енергетика към Парламента, изиска я министърът на енергетиката през “Булгартрансгаз” непосредствено от руснаците, а тя отникъде не се появи. Аз считам, че документът евентуално е комплициран. Допускам, че към него има приложения. Допускам, че е толкоз значим, че затова не се появява отникъде, което значи, че би трябвало да продължим да го търсим”, безапелационен беше той.

“През 2022 година би трябвало да създадем и невъзможното гръцката газова връзка да е подготвена. Последно е дадено да е подготвена като физическа инфраструктура през май, а до юли-август - като разрешителни. Ако това се случи, ще е величествен триумф на фона на 12-годишното закъснение. През нея ще можем да купуваме азерски газ и полутечен газ, защото в Гърция се построява терминал за полутечен газ. Има закъснение в построяването на терминала, като е редно да се вземат ограничения за по-бързото му довеждане докрай. С войната, която се води в Украйна, с държанието си Москва потвърди, че на тях не може да се разчита. През цялото време те обещаваха, че водят учения, че нямат никакво желание да атакуват Украйна. Фактът, че нападнаха Украйна, сподели, че на Русия не може да имаме никаква религия. При това състояние, по какъв начин можем да разчитаме, че ще спазят договорите за доставка на газ?”, попита риторично националният представител.

“Задачата на България е да внасяме няколко типа газ и да не бъдем подвластни от един източник, с цел да не изпаднем в обстановка някой безусловно да може да ни стопира кранчето”, уточни той и добави какво бихме могли да създадем, в случай че фактически доставките на природен газ от Русия пресечен: “Има решения. Те са все сложни, само че решения има. Вярвам, че за финален път би трябвало да се озоваваме в такава обстановка. С гръцката газова връзка ще имаме две съществени други възможности, тъй че се надявам 2022 година да е последният път, в който да работим по доста сложни решения. Ако в този момент има прекъсване на доставките от Русия, ще би трябвало незабавно да внесем газ от Азербайджан по различно трасе. Това е ходът, който бихме могли да предприемем. В бъдеще би трябвало да имаме най-малко три източника на газ. Когато имаш три източника на газ, никой няма да види смисъл в това да ни стопира кранчето, тъй като ще знае, че ще купим от другия доставчик”.

Фактът, че съществува догадка газовите доставки от Русия да пресечен, не значи да се откажем от глобите или да смекчаваме позицията си, акцентира Димитров.

“Умната страна, умното ръководство прави по този начин, че да не си подвластен от който и да е било. Така са създали множеството европейски страни. Германия, която зависи на 50% от съветски газ, дефинира това като доста огромен проблем. Ние подвластен от съветски газ на 80-90%. Крайно време е да превърнем комплицираната дума “диверсификация” в осъществяване - т.е. да имаме три трасета с три разнообразни типа газ”, приключи Мартин Димитров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР