Покрай скока на криптовалутите през 2021 г. пазарът на NFT

...
Коментари Харесай

Как се инвестира в NFT

Покрай скока на криптовалутите през 2021 година пазарът на NFT (non-fungible tokens) също набра инерция. Въпреки това към момента не е ясно от инвеститорска позиция каква стойност има цифровият документ за притежанието на цифрово изкуство. Някои NFT-та към този момент се продават за милиони. Популярният актьор Beeple продаде няколко от своите творби за над 80 млн. $, от които " Всекиден: Първите 5000 дни " доближи рекордните 69 млн. $ на търг извършен от световноизвестната аукционна компания Christies. Това ще бъде първият в България и един от първите пъти в света, когато медийно наличие ще бъде продадено под формата на NFT.

Стойността на NFT се дефинира от колектора. В последна сметка цената на изцяло неповторим обект - най-важният аршин за всеки същински колекционер, може да бъде стотици хиляди или даже милиони долари, според кой и какъв брой мощно желае да има въпросния детайл. Да приемем, че не сте колекционер, който безусловно би трябвало да има най-новите цифрови творби на изкуството на Beeple, а по-скоро непретенциозен вложител. Най-важният фактор е нерешителност.

Покупката на NFT е като закупуването на ретро кола или исторически артефакт. Без задълбочена и старателна инспекция е доста мъчно да разберете дали купувате необичаен предмет със стойност или просто хвърляте парите си напразно. Казано по различен метод, доста е мъчно да се направи разлика сред пълнежа и плънката, изключително когато пазарът на NFT се оказа в разгара на голям балон през май тази година.
Силно начало на годината
Първите NFT пораждат през 2018 година, когато в платформата на Ethereum колекционерските KriptoKitties токени набират известност. Но можем умерено да кажем, че първото тримесечие на 2021 година няма нищо общо с нищо, на което сме били очевидци до момента в NFT промишлеността. През първото тримесечие, което е над 20 пъти по-голям размер от през предходните три месеца, или над 130 пъти размера от първото тримесечие на 2020 година Интересното е, че размерът на дейните купувачи, продавачи и портфейли също се е нараснал, само че в по-малки мащаби.
Анализ на другите NFT сегменти
Пазарът на NFT е сегментиран в няколко бранша: колекционерски NFT, творби на изкуството, различни действителности, спорт и полза. Колекционерските токени и творбите на изкуствата са преобладаващите сегменти в NFT промишлеността защото дават отговор за 43% и 48% от NFT търговията респективно. Всички останали сегменти на екосистемата събират по-малко от 10% търгувания размер в щатски долари. Без подозрение е, че сегментът на изкуството е в основата на взрива от от края на януари 2021 година, само че колекционерският сегмент бързо последва образеца, водейки цялата промишленост до невиждани висоти с общо над 170 млн. $ търгувани за седмица.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР