Покрай пандемията от коронавирус англичани и българи, които живеят в

...
Покрай пандемията от коронавирус англичани и българи, които живеят в
Коментари Харесай

След пандемията българи предпочитат да се лекуват у нас вместо в Англия

Покрай пандемията от ковид англичани и българи, които живеят в Обединеното кралство, идват да се лекуват в България. В рамките единствено на седмица двама пациенти със съществени неврологични болести са потърсили помощ в УМБАЛ " Св. Иван Рилски ".

 В Виж още

Първи за лекуване в столичната болница постъпва 56-годишният англичанин Уилям .

Мъжът е бизнесмен, който дели времето си сред Англия и България. Проблемите му почнали преди съвсем година със мощно главоболие. На Острова обаче го лекували с парацетамол , а диагноза по този начин и не му е сложена. Лекарите решили, че не му е належащо нагледно проучване.

След съвсем година вървене по тъгите и по съвет на своите български другари, той решил да потърси здравна помощ у нас.

Веднага е съветван с невролог, който го насочва към проучване на ЯМР с контрастно вещество. И диагнозата не закъснява: недоброкачествен израстък на мозъка. В рамките на дни се провежда осъществяване на оперативно лекуване, което е осъществено в понеделник.

" Интервенцията мина сполучливо и през вчерашния ден го изписахме в доста положително общо положение ", споделя лекуващият му неврохирург доктор Емануил Найденов.

Предстои радио и химиотерапия, която англичанинът е решен също да организира в България. Той споделил с доктор Найденов, че поради пандемията от ковид, в здравната система на Острова, която, съгласно него така и така била мудна, царува цялостен безпорядък.

Втората пациентка, предпочела да се лекува у нас, е 74-годишната българка , която от години живее в Англия, където работи като детегледачка. Жената е с дългогодишни недоволства от болки в кръста и краката. Напоследък обаче признаците толкоз се влошили, че стигнала до инвалидизация.

След като по този начин и не съумяла да се запише за нагледно проучване в Обединеното кралство, взема решение да потърси помощ в родината си. По съвет на лекар-невролог реализира магнитен резонанс на гръбначен дирек. Окончателната диагноза е сложена след консултация с неврохирург: дегенеративна лумбална стеноза.

" Заболяването е изцяло доброкачествено и лечимо, само че в случай че не се вземат ограничения в точния момент води до трайна инвалидизация ", споделя доктор Найденов, който, по подигравка на ориста, е лекуващ доктор и на тази пациентка. Следва назначение на дата за интервенция, която е осъществена на 6 октомври в Клиниката по неврохирургия. Към момента дамата е на крайници и върви без болки и помощно средство. В неделя ще пътува назад към Англия, с цел да продължи работата си.

И двамата пациенти са безапелационни, че пандемията е внесла спомагателен ужас в системата на опазване на здравето в Англия, който се отразява прекомерно отрицателно върху съответната диагностика и лекуване на хора с сходни на техните болести.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР