„Покрай неотслабващия интерес около разкритията на властите на Чешката Република

...
„Покрай неотслабващия интерес около разкритията на властите на Чешката Република
Коментари Харесай

Емко с писмо до Иван Гешев за оръжейните складове

„ Покрай неотслабващия интерес към разкритията на управляващите на Чешката Република за гърмежите в оръжейни хранилища там през 2014 година се популяризират и погрешни изказвания по отношение на евентуалните аргументи, в това число голословни догатки за връзка сред терористичния акт и имущество на компания „ Емко “. Това оповестиха от оръжейната компания на Емилиян Гебрев във връзка изявленията в чешки медии и в „ Би Би Си “ от през вчерашния ден. Те изпратиха и отворено писмо до основния прокурор Иван Гешев по отношение на този проблем.

Чешки медии написаха, че оръжията от експлодиралото хранилище са били предопределени или за украинските бунтовници, борещи се с проруските сили, или за бунтовниците в Сирия, биещи се против подкрепяното от Русия държавно управление на президента Башар Ал Асад.

Според източници на „ Би Би Си “ пък муниции на българския оръжеен необут Емилиян Гебрев са съхранявани във взривените хранилища. От английската медия показват, че шест месеца след детонациите – през април 2015 година, Гебрев е бил приет в болница, където е бил лекуван в продължение на един месец, а след изписването му бързо се е разболял още веднъж.

Писмото на „ Емко “ до основния прокурор гласи:

„ Някои от изказванията на формалните управляващи на Чешката република евентуално се базират на неточна или погрешна информация. Така да вземем за пример, изказванията, че взривените там материали, благосъстоятелност на „ Емко “ са били предопределени за ре-експорт в Украйна, изрично не отговорят на истината. Също по този начин, необичайно наподобяват догатките, че гърмежите е трябвало да станат отвън територията на Чешката република, надали не в България. Документацията, с която разполагаме, що се отнася до материалите, благосъстоятелност на „ Емко “, изрично опровергават такива хипотези. Това просто няма по какъв начин да е правилно.

На нас обаче не ни е известно какви други наличия е имало в складовете на чешката компания „ Имекс “, в която са се съхранявали нашите имущества. Също по този начин не ни е известно кой и за какво е позволил съветските сътрудници в складовете, нито какво те са „ инспектирали “ там.

Считаме, че тези грешки в формалните изказвания на чешките управляващи биха могли да бъдат избегнати, а съществуващите въпроси- проучени, в случай че сред способените органи на двете страни е имало по-задълбочено съдействие за изясняването на всички обстоятелства и условия по случая.

За страдание, до момента никой не е потърсил компания ЕМКО за информация по тези въпроси. В тази връзка сме изпратили писмо до Председателя на ДАНС, в което му предлагаме среща с цел да предоставим цялата налична при нас информация.

Ползваме се от случая да напомним, че против трима български жители, през 2015 година бе осъществен терористичен акт с бойно отровно вещество от фамилията на „ Новичок “ от сътрудници на същата организация, за която през днешния ден се потвърждава, че е причастна и към гореспоменатите атентати. Всъщност, това са заключенията от следствието на ръководената от Вас прокуратура, въз основата на които против трима съветски жители, хипотетични сътрудници на въпросната съветска организация, вие повдигнахте публични обвинявания за закононарушение по чл.116, ал.1, т.4, пр.3, т.6, пр.1, алт.1, т.9, вр.чл.115, вр.чл.20, ал.2, вр.ал.1, вр.чл.18, ал.1 от Наказателен кодекс.

Ползваме се от случая да изразим вяра, че разкритията на терористичния акт в Чешката република ще дадат подтик на спряното още веднъж от ръководената от Вас прокуратура следствие на терористичния акт против нас, на българска територия.

Към писмото до основния прокурор е приложено и копие от цитираното нагоре писмо до шефа на ДАНС Димитър Георгиев, в което ЕМКО предизвикват ДАНС да обърне внимание на протичащото се, като оферират среща, на която да показват наличната във компанията информация.

С писмо до посланика на Чешката република в София „ Емко “ изпраща и материали по случая, при положение, че не са били разполагаем на проверяващите управляващи в Чешката република “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР