Покойният руски опозиционер Борис Немцов е бил проследяван от агент

...
Покойният руски опозиционер Борис Немцов е бил проследяван от агент
Коментари Харесай

Борис Немцов е бил следен от руски агент, свързван и с други политически покушения

Покойният съветски опозиционер Борис Немцов е бил проследяван от сътрудник на съветските секрети служби, обвързван с отряд за политически убийства, близо година преди да бъде убит в Москва. Това открива интернационално на Белингкат, Инсайдър и Би Би Си седем години след убийството на Немцов.

Въпреки че съветските управляващи и до през днешния ден отхвърлят каквото и да е било присъединяване в покушението му, новото следствие разкрива доказателства за това, че политикът е бил проследяван по време на 13 свои пътувания преди гибелта си.

“Всичко това няма нищо общо с съветското държавно управление. Изглежда като следващата небивалица ”, разяснява пред във връзка тези разкрития представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Борис Немцов беше гневен съперник на съветския президент Владимир Путин. Убийството му през 2015 година се счита за най-знаковото политическо ликвидиране от идването на Путин на власт. Немцов се издигна в съветската политика през 90-те години на предишния век. Той беше вицепремиер по време на президентския мандат на Борис Елцин и беше считан за негов евентуален правоприемник.

След идването на Путин обаче Немцов беше изтласкан в периферията. Така той се трансформира в постоянен критик на Кремъл, изобличител на корупцията и съперник на съветската офанзива в Източна Украйна през 2014 година

На 27 февруари 2015 година Немцов беше убит на метри от Кремъл. Това се случи едвам няколко дни преди да оглави митинг против войната. Петима мъже от чеченски генезис бързо бяха задържани и наказани за убийството му, само че формалното следствие остави без отговори главните въпроси: кой е поръчал покушението и за какво?
Поне 13 проследени пътувания
Седем години по-късно Би Би Си, Белингкат и Инсайдър разкриват доказателства, че през последните месеци от живота му Немцов е бил проследяван в цяла Русия от държавен сътрудник, за който има данни, че е обвързван с скришен отряд за политически убийства.

Новото следствие проучва данни за резервации за влакове и самолети, от които излиза наяве, че починалият опозиционер е бил обект на следене по време на най-малко 13 свои пътувания в страната. Последното от тях е било на 17 февруари 2015 година - единствено 10 дни преди убийството му.

Според цитираните от трите медии документи, сътрудникът, проследявал Немцов, се споделя Валери Сухарев , за който съществуват данни, че по това време е бил чиновник на Федералната работа за сигурност (ФСБ), наследница на Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

Една от функционалностите на службата е да управлява вътрешнно-политически закани, както и да следи придвижването на хора в цялата страна. За тази цел всички влакови и самолетни резервации се записват в база данни на ФСБ, наречена Magistral . Тази информация обаче освен регистрира придвижването на проследяваните хора, само че може да се употребява и за документиране на маршрутите на сътрудниците като Сухарев.
База данни - "нож с две остриета "
“В корумпирана страна като Русия [Magistral] е нож с две остриета “, споделя пред Би Би Си изпълнителният шеф на Белингкат Христо Грозев. “Това разрешава на хора като нас да отидат и да наблюдават същите тези шпиони, същите тези чиновници на ФСБ. ”

Част от данни, употребявани в интернационалното следствие, са закупени от екипа на Белингкат посредством съветски медиатори, които са получили данни от корумпирани съветски чиновници с достъп до Magistral. Би Би Си прецизира, че също разполага с такава информация, която обаче е била предоставена безплатно от източници на медията.

Анализът на част от данните за пътуванията на Сухарев и Немцов демонстрира цялостно съвпадане сред маршрутите на двамата в най-малко 13 случая. Повечето от тях са сред Москва, където живееше опозиционерът, и Ярославъл, на 272 км североизточно от столицата, където той взе участие в съвещания на районния парламент.

Прави усещане, че Сухарев най-вероятно авансово е знаел за програмата на Немцов, защото постоянно е пристигал в същия град броени минути или часове преди починалия политик, отбелязва Би Би Си.

Едно от тези пътувания е показателно за това какъв брой деликатно е бил проследяван Немцов. През лятото на 2014 година той лети до Сибир. За задачата си резервира самолетен билет на 2 юли, малко след среднощ. Точно 10 минути по-късно Сухарев купува билет за същата дестинация - Новосибирск, където идва в същия ден като Немцов.

Според Грозев сътрудникът евентуално е употребил точно Magistral, с цел да може толкоз бързо да получи информация за плануваните от опозиционера пътувания: “Ако сте чиновник на ФСБ, вие просто ще можете да влезете в тази база данни и да видите какви билети е купувал или купува в този миг съответен човек ”.
Още удари против опозиционери
Белингкат не за първи път свързва Валери Сухарев с сходни интервенции. Името му беше упоменато и в предходни следствия на основания в Нидерландия уебсайт за два опита за ликвидиране против видни критици на Путин.

Първата цел беше приятелят и протеже на Немцов -. Опозиционен политик, който в седмиците след убийството на съидейника си намерено обвиняваше Кремъл за гибелта му.

През май 2015 година Сухарев е част от екип, който отива в Казан, Източна Русия, по едно и също време с Кара-Мурза. Два дни след връщането на опозиционера в Москва, той припада и изпада в кома, от която в последна сметка съумява да се възвърне. През 2017 година той е токсичен за повторно, само че още веднъж оцелява. Руското държавно управление отхвърля изказванията, че негови представители са забъркани в тези два случая.

Втората известна цел, към която Сухарев има отношение, е излежаващият сега присъда в трудов лагер Алексей Навални. През 2020 година той беше токсичен с Новичок, а Белингкат разкри, че екип на ФСБ го е наблюдавал от източния съветски град Томск директно преди да прояви първите признаци на отравяне.

Според следствието на уеб страницата в този случай Сухарев не е бил част от оперативния екип, работил на терен, само че през месеците преди отравянето е разменил 145 телефонни позвънявания или текстови известия с най-малко четирима членове на този екип, както и с по-висш офицери от ФСБ.

Четирима от тези мъже бяха измежду седмината сътрудници на ФСБ, които след това бяха глобени от държавните управления на Съединени американски щати и Обединеното кралство за присъединяване им в опита за ликвидиране на Навални. Руското държавно управление постоянно е отричало каквото и да е свое присъединяване и в този случай.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР