Покойният лидер на Куба Фидел Кастро управлява страната си цели

...
Покойният лидер на Куба Фидел Кастро управлява страната си цели
Коментари Харесай

53 г. от най-дългата реч: Фидел Кастро и рекордите в живота му

Покойният водач на Куба Фидел Кастро ръководи страната си цели пет десетилетия. Днес се навършват 53 години от най-дългата тирада, която той произнася на 26 септември 1969 година на среща на Организация на обединените нации. В нея Кастро изяснява по какъв начин Куба поддържа Съюз на съветските социалистически републики. Речта му е къса спрямо една от словесните му изява в Куба - през 1986 година на конгрес на Комунистическата партия в Хавана приказва 7 часа и 10 минути.

В живота на посочения за един от най-големите оратори в международната история има и други върхове, за които напомня уеб сайтът.

Фидел Кастро е третият държавен глава, най-дълго заемал подобен пост, след кралица Елизабет и краля на Тайланд. Приемайки марксистко-ленинския модел на развиване, трансформира Куба в еднопартийна социалистическа страна. Приживе отхвърля личността му да се приема като фетиш. Затова в Куба няма улици, здания или институции, които да носят неговото име.

Независимо от всички кроежи на Централно разузнавателно управление на САЩ и икономическите наказания против Куба, по времето на Кастро в Съединени американски щати се изреждат девет президенти - от Айзенхауер до Клинтън, само че нито един от тях не съумява да го смъкна от власт.

Фидел Кастро твърди, че е претърпял 634 покушения против себе си, главната част от които са проведени от Централно разузнавателно управление на САЩ. Най-запомнящи от тях са отровни хапчета, токсична пура, експлодиращи рапани и химически токсичен костюм за гмуркане, както и прахуляк, който трябвало да накара брадата му да окапе, с цел да понижи известността му.

Кастро посещава България два пъти - през 1972 и 1976 година

Трима от неговите синове са кръстени на Александър Велики - Алексис, Алехандро и Александър. Смята се, че той има повече от седем деца, защото е имал и доста любовни връзки. Самият той е плод на връзката сред състоятелен търговец и една от слугините му. Има двама братя и шест сестри. През 2006 година предава ръководството на своя брат Раул Кастро, защото има здравословни проблеми. Две години по-късно Раул встъпва публично в длъжността президент на Куба.

Цялата публикация прочетете
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР