Покона, Бразилия — Влажните зони Пантанал в западна Бразилия са

...
Покона, Бразилия — Влажните зони Пантанал в западна Бразилия са
Коментари Харесай

„Извън контрол“ горски пожари опустошават богатите на диви животни бразилски влажни зони Пантанал

Покона, Бразилия — Влажните зони Пантанал в западна Бразилия са известни като парадайс на биоразнообразието, само че тези дни от тях се издигат големи облаци пушек над тях, до момента в който вилнеещите горски пожари трансформират големите пространства в изгорена земя.

Известен със своите буйни пейзажи и оживена дива природа, в това число ягуари, каймани, ара и маймуни, Пантанал е дом на най-големите тропически влажни зони в света и, в естествени времена, процъфтяваща промишленост за екотуризъм.

Но през последните седмици той беше унищожен от пожари, които заплашват емблематичната му дива природа, до момента в който Бразилия страда от пролетта на суши и рекордни горещини в южното полукълбо.

Имаше 2387 пожара в Пантанал през първите 13 дни на ноември, което е нарастване с повече от 1000 % по отношение на целия месец ноември 2022 година, съгласно сателитно наблюдаване от бразилската организация за галактически проучвания INPE.

< p> „ Ситуацията е изцяло отвън надзор. И сред горещата вълна и вятъра, нещата единствено ще се влошат “, споделя биологът Густаво Фигейроа, 31, началник на екологичната група SOS Pantanal.

„ Pantanal е район, който е привикнал с пожари. Обикновено се регенерира по натурален път. Но толкоз доста пожари не са естествени. “

Пантанал се намира в южния завършек на тропическите гори на Амазонка — които също бяха опустошени от невиждани пожари през 2019 година — простирайки се от Бразилия до Боливия и Парагвай през повече от 65 000 квадратни благи.

Беше мощно обиден от сушата тази година, като нормално наводнените площи се трансфораха в спаружени езера.

На едно такова място по черната автомагистрала в района, 95 -mile " Transpantaneira, " може да се види дребна група каймани, опитващи се да плуват в плитката вода.

Наблизо трупът на различен седи гниещ на брега.

На други места, мъртво бодливо прасе лежи върху килим от пепел в овъглените остатъци от тогавашна гора.

„ Вероятно е умряло от поемане на пушек “, споделя ветеринарният доктор Арачели Хаман, който е доброволец в група за избавяне на диви животни.

Те направиха мрачното изобретение в парка Encontro das Aguas, дом на най-голямата популация от ягуари в света.

Близо една трета от парка беше обиден от пожари през последния месец, съгласно екологичната група ICV.

Другият главен фронт, с който се борят пожарникарите, е в националния парк Пантанал на югозапад, където пожарите са изгорили 24 % от повърхността. Фигейроа предизвестява, че двата огнени фронта „ са на път да се слеят “.

Изостряйки обстановката, пожарникарите са изправени пред големи логистични борби, като се има поради, че доста мощно наранени региони са налични единствено с лодка.

Експертите споделят, че пожарите са породени основно от човешка активност, изключително от изгаряне на земя, с цел да се разчисти за земеделие. Климатичните условия единствено утежниха нещата.

Експертите споделят, че даже когато животните оцелеят от пламъците, те рискуват да умрат от апетит.

„ Видяхме редица мъртви животни, в това число инсекти, влечуги, земноводни, дребни бозайници, които не могат да бягат “, споделя Фигейроа. „ Те са част от невидима хранителна верига и всяка гибел има резултат на доминото, достигайки чак до най-върховния див звяр, ягуара. “

На една поляна група маймуни се втурват към гълтам банани и яйца, оставени за тях от доброволци.

„ Ние го назоваваме „ сив апетит “ — когато огънят трансформира цялата растителност в пепел и в региона не остават естествени източници на храна за животни, които оцеляват пламъци “, споделя Дженифър Ларея, 33, началник на групата за избавяне на животни E o Bicho.

През 2020 година, когато горските пожари също опустошиха района, нейната организация обезпечи 300 тона плодове за животните за пет месеца.

p>

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР