Поколението Алфа“ е най-добрият етикет, с който може да се

...
Поколението Алфа“ е най-добрият етикет, с който може да се
Коментари Харесай

Поколението Алфа: Децата на милениалите

Поколението „ Алфа “ е най-хубавият етикет, с който може да се опише днешната юноша. Много от членовете му са децата на милениалите (най-възрастните от които навършват 43 години през 2024 г.) и по-малките братя и сестри на поколението Z (които варират от младежи до възрастни, наближаващи края на 20-те си години).

Поколението Алфа таман в този момент стартира да се трансформира в младежи и към този момент можем да забележим тяхното въздействие върху културата. От годините на раждане до неповторимите им характерности – ето какво би трябвало да знаете за него.

Ако в главата си живеете в 2010 година, може би към момента употребявате милениалите като редуциране за „ младежи “. Но те са родени сред 1981 и 1996 година, което ги прави на възраст от 27 до 42 години през днешния ден. Хората в тийнейджърска възраст и първоначално и средата на 20-те си години принадлежат към поколението Z, което е родено сред 1997 и 2012 година (или 2010 година, съгласно някои определения). Както знае всеки, който при започване на 2020 година е спрял да върви с хипстърски алаброс и възтесни дънки, Поколението Z заема огромно място в културата – само че Алфа е тъкмо зад тях.

Повечето източници дефинират годините на раждане на новото потомство от 2010 до 2024 година Това значи, че най-възрастните му членове са на 13 години, а най-младите към момента са искра в очите на родителите си. Макар че тази група към момента е прекомерно млада, с цел да окаже огромно въздействие върху музикалните или стилните трендове, през идващото десетилетие тя ще навлезе в тийнейджърските си години. И марките знаят това и към този момент стартират да продават на Алфа – първото потомство, родено напълно в ерата на авторитетните обществени медии и онлайн извършването на покупки. Очаква се днешните младежи да съставляват голяма част от стопанската система, когато остареят – Марк Маккриндъл, общественият откривател, който измисли името им, счита, че Алфа ще нарасне до повече от 2 милиарда души, което ще го направи най-голямото потомство в историята.

Въпреки че доста милениали и зуумъри (членове на поколението Z) са израснали с компютри, мобилни телефони и обществени медии под някаква форма, смарт устройствата не са били навсякъде публикувани през детството им. Поколението Алфа стартира през 2010 година – годината, в която е пуснат първият iPad. Те са по този начин наречените таблебета – децата, на които се дават таблети вместо биберони. Така те си печелят и прозвището Поколение Глас (от англ. glass – стъкло; засяга се екрана на устройството).

Освен че са отгледани пред тъчскрийна, Алфа се отглеждат и в фамилии, които са разнообразни от предходните генерации. По-вероятно е днешните деца да са единствени в фамилията, да имат по-възрастни родители и да порастват в домове, които не включват и двамата биологични родители, в сравнение с техните прародители. COVID-19 е различен голям фактор, който образува идващото потомство. През 2024 година децата, родени при започване на пандемията, ще навършат 4 години. Докато поколението Z навършва пълноправие през 2010 година, огромна част от Алфа няма да има мемоари за живота или образованието преди Коронавирус.

Ефектът от обвързваните с пандемията разстройства върху учениците към момента се усеща години по-късно. Според отчет, оповестен от Северозападната асоциация за оценяване (САЩ) през 2023 година, американските възпитаници към момента не са се върнали към равнищата на научен прогрес от преди 2020. През миналата година се наблюдаваше и възходът на широкодостъпните езикови модели на изкуствения разсъдък като ChatGPT. Въпреки че технологията има капацитет като учебен инструмент, тя също по този начин направи плагиатството по-лесно – и по-често срещано – от всеки път.

Все още е прекомерно рано да се каже по какъв начин тези условия ще повлияят на поколението Alpha. Някои специалисти допускат, че израстването в епохата на обществено разграничаване може да повлияе на общественото им развиване, а потреблението на смарт устройства от ранна възраст може да ги направи по-нетърпеливи. Други предвиждат, че те ще бъдат по-устойчиви и по-образовани от поколенията, които са пристигнали преди тях.

Но без значение по какъв начин ще се развие поколението Алфа, можете да разчитате, че по-възрастните все ще намерят нещо, от което да се оплачат.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР