Поклонението пред проф. Симеон Щерев ще бъде на 30 март,

...
Поклонението пред проф. Симеон Щерев ще бъде на 30 март,
Коментари Харесай

Прощаваме се с проф. Симеон Щерев на 30 март

Поклонението пред проф. Симеон Щерев ще бъде на 30 март, понеделник, от 12 часа в църквата "Св. София ", оповестяват от Министерство на културата.

Знаменитият музикант умря на 26 март.

Проф. Симеон Щерев е български музикант-флейтист, възпитател и композитор, създател на джазова, кино и театрална музика, със записи за БНР и Българска национална телевизия и издадени независими плочи и дискове. Роден в София през 1950 година Започва да учи пиано в Детска музикална школа в София. Продължава образованието си в Държавно музикално учебно заведение – София, със компетентност „ Флейта “.

През този интервал осъществя концерти и стартира да се занимава с джазова музика, като свири на пиано и флейта. През 1964 година е признат като студент в Консерваторията в класа по флейта. Още през този интервал интензивно концертира в региона на камерната музика / “Софийски солисти “, Български камерен оркестър, Квартет „ Димов” и др./ в България и чужбина – Германия, Полша, Чехия.

През 1965 година дружно с елитни български джазови музиканти основават „ Джаз квартет Фокус”, с който вземат участие в най-големите джаз фестивали в Европа, осъществят и доста концерти, грамофонни плочи, записи, филми. През 1967 година квартетът получава премията на рецензията на фамозния фестивал в Монтрьо. През идващите пет години Щерев е провъзгласен за топ флейтист на Европа от Джаз конгрес, Джаз Подиум и Даун Бийт, а през 1968 година е класиран втори в света.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР