Поклонението пред известния български историк проф. Божидар Димитров ще бъде

...
Поклонението пред известния български историк проф. Божидар Димитров ще бъде
Коментари Харесай

Поклонението пред проф. Божидар Димитров ще е в Националния исторически музей

Поклонението пред известния български историк проф. Божидар Димитров ще бъде на 4 юли (сряда) в Слънчевата зала на Националния исторически музей. Прощалната гала ще продължи 6 часа и в този ден музеят, на който той бе шеф дълги години, ще бъде затворен за гости, оповестиха от управата на институцията.

" От този свят ненадейно си отиде извънреден академик, историк, учител, началник, журналист, който вечно ще остане в научната и в културната памет на България, се споделя в некролога на НИМ. В него написа още: 

Ние, неговите сътрудници от Националния исторически музей (НИМ), имахме изключителния късмет и привилегията да работим години наред под управлението на този почитан, утвърден и доста работлив академик, който бе предан всецяло на обичаната си история и на - без пресилване - на с в о я музей. ", пишат в тъжна новина за кончината от НИМ.

Сбогуването с проф. Димитров ще стартира в в 10,30 часа. Той умря ненадейно нощес пред дома си, до момента в който чакал щерка си за фамилно празнуване на рожденния й ден, заяви в. " 24 часа ". Историкът е имал сърдечно заболяване, поради което на няколко пъти е одобряван в болница.

В четвъртък фамилията ще направи изпращане в църква в стеснен кръг.

Близките са отказали предлагането на Министерството на културата проф. Димитров да бъде заровен в Алеята на създателите в Централните софийски гробища.

Неговата воля била да бъде кремиран, а прахът му да бъде разпилян над Созополския залив.

Божидар Димитров е роден на 3 декември 1945 година в Созопол. Той е историк, лекар на историческите науки, дълготраен шеф на Националния исторически музей. През 2009 година проф. Димитров бе определен за депутат, а в първото държавно управление на ГЕРБ бе министър без портфейл, отговарящ за Агенцията за българите в чужбина, Държавна организация „ Архиви “ и Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР