Поклонението пред изкуствоведа доц. Ружа Маринска ще се състои на

...
Поклонението пред изкуствоведа доц. Ружа Маринска ще се състои на
Коментари Харесай

Поклонението пред доц. Ружа Маринска ще се състои на 22 декември

Поклонението пред изкуствоведа доцент Ружа Маринска ще се състои на 22 декември в „ Квадрат 500 “ на Националната художествена изложба. Това оповестяват от Софийска градска художествена изложба.

Поклонението е от 10:30 до 12:30 ч., а погребението - от 13:30 ч. в Централни софийски гробища.

Доц. Ружа Маринска е родена на 20 февруари 1944 година в Смолян. През 1967 година приключва „ История и доктрина на изкуството “ в Московския държавен университет, специализирала е в Белгия и Франция. В началото на професионалния си път се занимава най-вече със социология на изкуството, написа публикации и прави проучвания върху творчеството на Наум Хаджимладенов (1974), Найден Петков (1978), както и върху разнообразни културологични проблеми.

Автор е на монографии и писания по въпросите на българското и международното изкуство, на десетки публикации и рецензии, измежду които монографията „ 20-те години в българското изобразително изкуство “ (1996).

Директор е на Националната художествена изложба през втората половина на 90-те години на предишния век. Преподавател е по история на изкуството в Националната художествена изложба и в Нов български университет.

Доц. доктор Ружа Маринска е биограф и откривател на българските художници Димитър Добрович, Сирак Скитник, Донка Константинова, Добри Добрев, Николай и Иван Абрашеви, които са видни представители на българската живопис.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР