Показен арест е извършен в страната на ацтеките.Мексиканските власти заловиха

...
Показен арест е извършен в страната на ацтеките.Мексиканските власти заловиха
Коментари Харесай

Синът на Ел Чапо е арестуван в Мексико

Показен арест е осъществен в страната на ацтеките.

Мексиканските управляващи заловиха Овидио Гусман, наследник на известния наркобарон Ел Чапо, оповестиха пред " Ройтерс " четирима чиновници, осведомени с въпроса.

Новината за залавянето пристигна след нощ на конфликти в град Кулиакан в северния щат Синалоа, където се намира и едноименният наркокартел - една от най-могъщите организации за трафик на опиати в света.

Овидио, трансформирал се в основна фигура в картела " Синалоа " след ареста на татко си, бе арестуван за малко през октомври 2019 година от силите за сигурност. Скоро по-късно обаче той бе освободен, с цел да бъде избегнато кърваво възмездие от страна на неговия наркокартел, което бе и объркващ неуспех за мексиканските управляващи.

Тази заран силите за сигурност бяха заети с опитите си да овладеят ответната реакция на семейство Гусман в региона, сподели Кристобал Кастанеда, началник на службата за социална сигурност в Синалоа.

По улиците се виждаха опожарени коли и тежковъоръжени чиновници на реда, които патрулират с пикапи.

Местните управляващи приканиха хората да останат по домовете си и оповестиха, че поради конфликтите учебните заведения и институциите са затворени. " Молим жителите на Кулиакан да не напущат домовете си поради блокадите в разнообразни елементи на града ", написа в " Туитър " кметът на града Хуан де Диос Гамес.

В обществените мрежи се появиха видеа, на които се виждат тежки среднощни сражения в Кулиакан, чието небе е осветено от изстрели от хеликоптер.

Летището в града също е станало цел на принуждение. Мексиканската самолетна компания " Аеромексико " съобщи, че един от самолетите ѝ е бил улучен от изстрел малко преди плануван полет до град Мексико. При случая няма ранени, само че тази нощ аеропортът ще остане затворен.

Овидио беше арестуван в град Мексико преди срещата на върха на Северноамериканските страни, която ще се състои идната седмица в мексиканската столица. Във форума ще взе участие и американският президент Джо Байдън, а един от обсъжданите проблеми ще бъде точно сигурността.

Според мексикански публични лица карцерът на Овидио Гусман евентуално би трябвало да послужи като доказателство за съдействието сред Съединени американски щати и Мексико в тази сфера преди визитата на американския държавен глава.

Вашингтон беше предложил премия от пет милиона $ за информация, която може да докара до задържането на Овидио, пише 

Все още не е ясно дали той ще бъде екстрадиран в Съединени американски щати, следвайки ориста на татко си Ел Чапо, който излежава доживотната си присъда си най-строго охранявания американски федерален затвор в щата Колорадо, отбелязва " Ройтерс ".

В последно време Съединени американски щати оказаха по-голям напън върху Мексико да ускори битката си с незаконни организации като картела " Синоала ". Причина за това стана внезапното увеличение на смъртните случаи, свързани със синтетичния опиоид фентанил, който се създава и изнася от мексикански незаконни групировки.

Едуардо Гереро, началник на компанията " Латина консултинг ", която изследва проведената престъпност в Мексико, предизвести, че карцерът на Овидио Гусман може да отслаби картела му " Синоала ", само че въпреки това може и да помогне на главния му противник - известния с насилието си картел " Халиско ново потомство ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР