Показателно е, че нито една политическа група в Европейския парламент

...
Показателно е, че нито една политическа група в Европейския парламент
Коментари Харесай

Елена Йончева: Нито една група в ЕП вече не защитава управлението на Бойко Борисов |

Показателно е, че нито една политическа група в Европейския парламент към този момент не пази ръководството на Бойко Борисов. Съмненията за корупция и търговия с въздействие във връзка с държавното управление на ГЕРБ не бяха отречени по време на днешния спор в пленарната зала. Това разяснява Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, след чуването на еврокомисаря по вътрешни работи Илва Йохансон в Страсбург.

Дискусията беше провокирана от въпрос, предизвикан от глобите, които американската администрация наложи по така наречен закон „ Магнитски “ на няколко български жители при започване на юни. Питането е от името на европейската комисия по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE), на която Елена Йончева е член.

Тя изиска отговор от комисар Йохансон дали Европейската комисия е имала сходна информация с тази, която популяризира американската администрация. Кой е настоящият политически водач, който е взел участие в корупционни схеми? Какви дейности са подхванати за определяне на обстоятелствата? „ Ако изнесената от американските управляващи информация е вярна, то имаме сериозен проблем с върховенството в закона в Европейски Съюз. Не единствено поради обстановката в България, само че и поради това, че очевидно нашите принадлежности не са ефективни; в случай че изнесеното от американската страна не е правилно, то по какъв начин би трябвало да реагираме, с цел да защитим имиджа на Европейски Съюз “, сподели Елена Йончева.

Тя акцентира, че не пледира за налагането на нови наказания, само че за успеваемост на дейностите на Европейски Съюз, тъй че да се откриват проблемите в страни членки като България и да се оказва помощ да бъдат преодолени.

Искате Европейската комисия да направи повече в битката с корупцията. Чувам Ви и съм съгласна с Вас, съобщи в отговор еврокомисар Йохансон като се обърна персонално към Елена Йончева. Европейската комисия е подготвена да помогне на България, сподели още тя и напомни, че пълномощия в региона на битката с корупцията имат Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ) и европейската прокуратура. Според комисар Йохансон е доста значимо механизмът за върховенството на закона да стане още по-ефикасен с въвеждането на съответни рекомендации към страните членки.

В края на идната седмица в България идва задача на Европейския парламент, която ще изследва на място обстановката в страната. Посещението е по самодейност на Елена Йончева, член на Мониторинговата група за народна власт, господство на закона и съществени права. Делегацията ще има срещи с президента Румен Радев, премиера Стефан Янев, министри, депутати, неправителствени организации и медии.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР