Показател ли е инсулиновата резистентност, че човек скоро ще развие

...
Показател ли е инсулиновата резистентност, че човек скоро ще развие
Коментари Харесай

Показател ли е инсулиновата резистентност, че човек скоро ще развие диабет тип 2 и какви опасности крие това състояние?

Показател ли е инсулиновата устойчивост, че човек скоро ще развие диабет вид 2 и какви рискове крие това положение? Отговор на този въпрос дава здравният портал The Health Site. На първо място, би трябвало да разберете, че инсулиновата устойчивост е положение, при което клетките не възприемат хормона инсулин, който разгражда глюкозата. Панкреасът възприема такава безмилостност като незадоволително равнище на създаден от него инсулин и стартира да създава от ден на ден от него, което може да предизвика изтощение на органа, което в действителност заплашва развиването на диабет, написа изданието, представено от actualno.com.

Защо поражда инсулинова устойчивост?

Често факторите за развиване на инсулинова безмилостност се комбинират и имат унищожителен резултат с двойна или даже тройна мощ. Ендокринолозите разпознават 8 характерни фактора за развиване на инсулинова устойчивост. Изданието оповестява, че те включват: остатък на калории в диетата и надлежно наддаване на тегло заради мастна тъкан; непрекъснато нараснали равнища на глюкоза в кръвта заради обстоятелството, че човек непрекъснато яде нещо; струпване на висцерална мазнина; висок холестерол; остатък на сол в храната; липса на фибри заради небалансирана диета; приемане на избрани медикаменти (глюкокортикоиди, антиандрогени, някои антидепресанти); затънал метод на живот.

Симптоми на инсулинова устойчивост

Кръвното налягане на човек се покачва, равнището на урея в кръвта се покачва и се появява податливост към тромбоза.

" Инсулиновата устойчивост няма да се трансформира в диабет за ден-два, а даже и след 10-15 години, само че тя усилва доста риска от това заболяване. Освен това допуска по-висок риск от инсулт или инфаркт ", отбелязва изданието.

Клиничните прояви на инсулинова устойчивост не са разказани, те се правят оценка по косвени признаци, които включват: мастни натрупвания към талията (коремно затлъстяване); постоянно повишение на кръвното налягане (главоболие в задната част на главата, от време на време замаяност, сърцетуптене, изпотяване, зачервяване на кожата на лицето); уязвимост, жадност и нараснал апетит заради съмнения в кръвната захар; тъмнокафяво оцветяване на кожните гънки и лющене на кожата; при дами - менструални нарушавания, акне, окосмяване по лицето и крайниците, сърбеж и лющене на скалпа (мазна себорея).

Профилактика на инсулинова устойчивост

На първо място, би трябвало да намалите приема на калории и да възстановявате телесното си тегло. Също по този начин би трябвало да избягвате пърженето по време на готвене. Загряването на храна над 180 градуса основава съединения, които способстват за развиването на диабет. По-добре е да варите, задушавате или печете храни. Освен това би трябвало да избягвате храни с висок гликемичен показател, като сладкиши, картофено пюре, мюсли, бял самун и сладкиши. Добавите спорт към ежедневния режим и пълноценният режим също са извънредно значими.

Важно: Статията не замества уравновесеното хранене и консултацията със експерт! Предоставената в нея информация не може да се употребява за самодиагностика и самолечение!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР