Показът с резултатите от експериментална лаборатория Поетите на Стара Загора“

...
Показът с резултатите от експериментална лаборатория Поетите на Стара Загора“
Коментари Харесай

Показ на резултатите от лабораторията „Поетите на Стара Загора“ на 3 август

Показът с резултатите от пробна лаборатория „ Поетите на Стара Загора “ ще бъде на 3 август (сряда).

Входът е свободен. Актьори и режисьори от цялата страна имаха опция да аплайват до 1 май и да показват плановете си с имената на определените поети и техните творби. В прелиминарен кастинг върху създадени планове на тематика „ Поетите на Стара Загора “, художествените ръководители Веселка Кунчева – режисьор, Мариета Голомехова- сценограф и Милен Апостолов – композитор, селектираха 5 екипа (режисьор и сценограф) и 30 артиста. Към постановъчния екип се включи и един от създателите на креативните лаборатории в Стара Загора – композиторът Петър Цанков.

Показът ще бъде разграничен в две елементи – в Камерна зала на Драматичен спектакъл „ Гео Милев “ и сцената на Кукления спектакъл. Ще бъдат разкрити креативен търсения и опити с материали, преплитащи музиката на композитора Милен Апостолов и стиховете на старозагорски поети в границите на 30 минути.

От 18:00 и 18:45 часа, в държавна такса „ Гео Милев “ ще бъде показана работата на екип Милена Миланова, режисьор и Рада Петрова-Андонова, сценограф. Поради ограничавания брой зрителски места/ до 50/, фрагментът ще бъде показан още веднъж от 18:45 часа.

От 19:30 часа, в Куклния спектакъл, ще има поредни 4 сподели на екипите на Цвети Пеняшки, режисьор и Ясмин Манделли, сценограф; Ивана Бобойчева, режисьор и Тина Тодорова, сценограф, Йордан Тинков, режисьор и Георги Бараков, сценограф; Ивайло Ненов, режисьор и Ива Славкова и Екатерина Андреева, сценографи.

Показите ще бъдат предавани на лайфстрийм в обществената мрежа „ Facebook “ на страницата на Куклен спектакъл Стара Загора / State Puppet Theatre Stara Zagora /@puppets.starazagora/

От 21 юли до 3 август 2022 г, Държавен куклен спектакъл Стара Загора и Сдружение с нестопанска цел „ Пиеро “, с поддръжката на Община Стара Загора, осъществиха XII Творческа лаборатория „ Поетите на Стара Загора “.

Кукленият спектакъл на Стара Загора е построил известност на институт, подкрепящ търсачите на новото, на особеното, на трудното… Това е театърът, който може да рискува с провеждането на „ Лаборатория – ателие “ в името на Смисъла за креативна активност. Актът на сътворяването, на взаимното креативен правилно другарство и струпване на ново знание по неофициален метод в Творческата лабораторията-ателие потвърждава своята ползотворност и нужда. Театроведът доктор Светла Бенева дефинира Лабораторията като „ отговорност към свободата, като съзерцаване и прекарване на контрасти – хем мотив за опознаване, хем наличие в действителност, която може да възбужда въображението, да поражда показа и хрумвания за игра, която се запълва със подозрения и преоткривания, с нещо скъпо – себевглеждане, отвън рутината на всекидневието, параленост с други сътрудници, упоритост и състезание да се реализира резултат повече от това, с което всеки е оценил себе си или други са споделили за него… “

12-тата креативна лаборатория „ Поетите на Стара Загора “ срещна създатели с друга сетивност, пробуди любознание и симбиоза сред трагични и куклени режисьори, сценографи и артисти, активизира и разви креативния капацитет на участниците. Начинът, по който ще се показа на 3 август поезията на старозагорските поети Веселин Ханчев, Иван Груев, Рашко Стойков, Николай Лилиев, Стойчо Стойчев и Янко Димов, ще бъде нов за фена, заздравен с мощността на изразните средства на театъра.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР