Показахте, че можете да търсите консенсус. Показахте, че можете да

...
Показахте, че можете да търсите консенсус. Показахте, че можете да
Коментари Харесай

Последен опит: Радев връчи мандат на БСП за съставяне на правителство

Показахте, че можете да търсите консенсус. Показахте, че можете да съжителствате във властта. С тези думи президентът Румен Радев посрещна представителите на Българска социалистическа партия при връчването на третия изследователски мандат за сформиране на държавно управление в границите на 47-то Народно заседание, съобщи кореспондент на БГНЕС. Българските политици би трябвало да бъдат водени от полезностите правдивост, взаимност и независимост, добави президентът.

" Столетницата ще постави всички старания, с цел да може третият мандат да се увенчае с триумф и България да им работещо държавно управление, което да се оправя с рецесиите ", отговори ръководителят на ПГ на Българска социалистическа партия Георги Свиленски, който одобри мандата.

БГНЕС напомня хронологията на събитията, довели до връчването на третия мандат:

На 8 юли номинираният за министър председател от най-голямата парламентарна мощ " Продължаваме Промяната " Асен Василев върна на президента несбъднат първия изследователски мандат за държавно управление, откакто не съумяха да съберат поддръжка за техен нов кабинет.

На 14 юли от ГЕРБ-СДС потвърдиха позицията си пред президента, че няма да упражнят даденото от конституцията право за осъществяване на изследователски мандат за държавно управление в този парламент, както и че няма да показват претендент за министър-председател.

На 15 юли президентът Румен Радев организира съвещания с всички парламентарно показани партии, с цел да реши на кого да връчи третия и финален мандат. Пред Радев партиите дадоха отговор на въпроса по какъв начин виждат излаз от рецесията, какви са техните настройки за коалиране, за търсене на парламентарна поддръжка за сформиране на държавно управление, и към какви цели и стратегии биха търсили обединяване.

На консултациите четирите обединения от досегашната ръководеща коалиция – " Продължаваме Промяната ", " Българска социалистическа партия за България ", " Демократична България ", " ИТН " разясниха, че няма да договарят с ГЕРБ и Движение за права и свободи, и показаха подготвеност да договарят с досегашните си сътрудници в обединението, въпреки и да са се поучили от грешките си дотук.

Ако и Българска социалистическа партия не успее да образува кабинет, президентът би трябвало да разпусне Народното събрание, да насрочи предварителни избори и да назначи служебно държавно управление./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР