Показах прекрасното си произведение на възрастните и ги попитах дали

...
Показах прекрасното си произведение на възрастните и ги попитах дали
Коментари Харесай

Непорастващият малък принц на Екзюпери

" Показах прелестното си произведение на възрастните и ги попитах дали моята рисунка не им вдъхва боязън. Те ми дадоха отговор: „ Че за какво една шапка ще вдъхва боязън? “ Моята рисунка не изобразяваше шапка. Тя изобразяваше една змия боа, която бе глътнала и смилаше слон. "

" Ето моята загадка. Много е елементарна: същински се вижда единствено със сърцето. Същественото е невидимо за очите. "

" Много по-мъчно е да съдиш самичък себе си, в сравнение с да съдиш другите. Ако можеш да съдиш себе си вярно, значи ти си същински влъхва. "

" Тая вода беше нещо напълно друго от елементарната вода за пиянство. Тя се бе родила от дългия вървеж под звездите, от песента на чекръка, от напъните на ръцете ми. Тя беше плодородна за сърцето, като подарък. "

" За мене в този момент ти си единствено едно момченце, което наподобява съвсем на 100 хиляди други момченца. И не си ми нужен. А и аз по този начин не съм ти потребна. За тебе аз съм една лисица, която наподобява съвсем на 100 хиляди други лисици. Но в случай че ти ме опитомиш, ние ще сме си потребни един на различен. За мене ти ще бъдеш единствен в света. За тебе аз ще бъда единствена в света… "

" Ако обичаш едно цвете, което съществува единствено в един образец измежду милиони и милиони звезди, това ти стига, с цел да си благополучен, когато гледаш звездите. Мислиш си: " Моето цвете е там някъде ". "

" Вървиш ли право пред себе си, няма да отидеш доста далеч… "

" Ако кажете на възрастните: „ Видях една хубава къща, издигната от розови тухли, със здравец по прозорците и с гълъби на покрива… “, те не могат да си показват тая къща. "

" Ако обичаш едно цвете, което съществува единствено в един образец измежду милионите и милиони звезди, стига ти да погледнеш звездите, с цел да бъдеш благополучен. Мислиш си: „ Моето цвете е там някъде… “ Но в случай че овцата изяде цветето, за тебе като че ли всичките звезди угасват! И това не било значимо, по този начин ли? "

" „ Човек в никакъв случай не знае какво може да стане! “ и почисти по този начин и угасналия вулкан. "

" И в случай че тогава някое дете пристигна при вас, в случай че се смее, в случай че има златни коси, в случай че не дава отговор, когато го разпитват, ще отгатнете кое е то. Тогава бъдете общителни! Не ме оставяйте да бъда толкоз печален: пишете ми незабавно, че той се е върнал… "

Заглавната фотография е кадър от едноименния филм от 2015 година с режисьор Марк Озбърн.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР