Поканиха прочутата победителка от кушиите на Тодоровден в Подбалкана да

...
Поканиха прочутата победителка от кушиите на Тодоровден в Подбалкана да
Коментари Харесай

Красивата ездачка Наташа преследва Ботевата чета СНИМКИ

Поканиха фамозната победителка от кушиите на Тодоровден в Подбалкана да играе млад черкезин във кино лентата за гениалния стихотворец и бунтовник

Наташа Ангелова, която мнозина от Подбалкана познават като ездачка от патриотични възстановки и смела победителка в кушиите по Тодоровден, влезе в фрагменти от кино лентата за Христо Ботев на режисьора Максим Генчев.



Наташа и татко й Игор, от който тя е възприела любовта към конете и пристрастеността към язденето, дружно вземат участие в подиуми, в които играят черкези, преследващи Ботевата чета. Това е първото присъединяване на двамата ездачи в игрален филм, само че не е първото им преобразяване в герои от Руско-турската освободителна война. Игор беше военачалник Павел Карцов в Сопот и в Пирдоп, а Наташа самоуверен боец от неговия отряд, който освобождава Стремската котловина.



За сцената от кино лентата за Христо Ботев двамата трябвало да бъдат уместно дегизирани, с цел да наподобяват на същински черкези. Затова Татяна, майката на Наташа, ушила костюмите. За Наташа измененията във външния тип били по-значителни - тя трябвало да играе млад черкезин. Затова дългата й руса коса била прибрана под шапка, гримът заличен и тъй като това се оказало незадоволително красивото й и нежно лице да замязя на момчешко, операторите предложили да бъде закрито с забрадка. Така единствено сините й очи святкали като мълнии, до момента в който настъпвала напред с коня в гонене на четниците.



Наташа и татко й Игор се включват в съвсем всички патриотични прояви в Подбалкана, в които има ездачи. Семейството има български корени, предците на Игор са бесарабски българи. Преди близо две епохи то се преселило в Киргизстан. Многобройната фамилия потеглила от бесарабските земи в Украйна през волжките степи с волски коли към Централна Азия, натоварени с цялата мебелировка. Но също по този начин возели и камъни, с които да си построят къщите в Киргизстан, за където се били упътили, описа преди време Игор Ангелов. Пътували две-три години. По пътя спирали, засявали пшеница, пожънвали реколтата, изкарвали зимата, а рано през пролетта натоварвали още веднъж волските коли с покъщниата и с камъните и продължавали за Киргизстан. Когато пристигнали, се оказало, че там няма нищо повече от камъни.



Семейството на Игор също се местило няколко пъти - от Киргизстан в Казахстан, след това назад. Така сестрата на Наташа - Мария, се родила в Киргизстан, а Наташа в Казахстан. България е третата страна, в която фамилията живее. Избрала я майката на Наташа. Тя припомнила на брачна половинка си, че има български корени и че може би в България ще се усещат добре.



Дошли тук преди 15-ина години. Понеже са неразривно свързани с планината и с конете, фамилията се открило в Соколица - единствено на няколко километра от Балкана. Там отглеждат коне, а Наташа на драго сърце демонстрира на всеки любопитен по какъв начин се язди. Особено деликатна е към децата, на които желае да разкрие връзката сред коня и индивида, да им вдъхва обич към тези мощни и благородни животни. Така около конюшнята и стопанството основали конния двор, на който Наташа дала името „ Странник “. То подхожда на ездача, счита тя.



Наташа и татко й попаднали напълно инцидентно във кино лентата за Христо Ботев. Преди към година красивата ездачка видяла във Facebook публикация, че за фотосите, които ще се вършат в Калофер и района, се търсят статисти за масовките. Наташа се свързала с екипа, а оттова й дали отговор, че когато пристигна времето, ще ги извикат. Неотдавна ги поканили за фотосите, а в средата на тази седмица били снимани фрагментите с черкезите.



За Наташа фотосите във кино лентата за Христо Ботев също се оказали забавно премеждие. Трябвало да се вършат доста повторения от разнообразни ракурси. Затова конете, с които щели да се снимат, трябвало хем да бъдат енергични, мощни и буйни, хем да се подчиняват на командите на ездача, с цел да се получат нужните фрагменти, които режисьорът и операторът желаят. " В нашата конюшня има разнообразни коне и ние избрахме най-подходящите. Екипът, който прави кино лентата, ни похвали за присъединяване ", споделя Наташа.

Снимките бяха в местността Паниците, в Калоферския Балкан, покрай Тунджа, която там към момента е дребна вада. " Докато чакахме реда за нашите фотоси, открих позната поляна. Там предишното лято с татко ми участвахме в един празник, проведен от съдружие „ Калиферови хайдути “. Ние представяхме традициите и ездата в Киргизстан с няколко конни игри ", споделя ездачката.



Снимат хубавицата в „ National geographic “

Наташа има невероятни истории с коне и в родната Маевка в Киргизстан, където още като дете възрастни мъже и предсказали, че ще стане страхотна ездачка. Сега в България по време на конните надбягвания по Тодоровден тя смайва публиката с необикновено смелата си езда. Познават я и фермерите, които отглеждат селскостопански животни в Стара планина. Често с татко й прекарват животни в Балкана от едно място на друго. И когато минават около дълбоки пропасти, се постанова да поема риск с конете. А наскоро особено да снимат Наташа по време на езда в Карловския балкан пристигна екип на „ National geographic “. Така красивата ездачка от Подбалкана влезе в световноизвестното списание.



Кумис - напитката от кобилешко мляко

Конете са нашата връзка с Киргизстан, само че е доста комплицирано да предадем традициите, обичаите, метода на живот по-нататък. А доста ми се желае някой да го продължи, изяснява ездачката. Затова решили с татко й да изпредат още една нишка към родния край. Те имат желание да вършат кумис - обичайна напитка за хората от Централна Азия, която се подготвя от кобилешко мляко, заквасено със специфична закваска.

Тя мечтае един ден да заведе децата си в Киргизстан и да им покаже къде е родена. Но и това към този момент е единствено една фантазия - децата би трябвало да пораснат още малко, тъй като пътят единствено от Турция до Киргизстан е към шест часа със аероплан.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР