Покана за разговор като заподозрян по чл. 394-Г от Наказателния

...
Покана за разговор като заподозрян по чл. 394-Г от Наказателния
Коментари Харесай

Прокуратурата в Битоля вика на разпит председателя на културния клуб Иван Михайлов

Покана за диалог като обвинен по член 394-Г от Наказателния кодекс на Северна Македония в разпространяване на расистки и ксенофобски материали по електронен път е получил ръководителят на Културен клуб " Иван Михайлов " в Битоля Люпчо Георгиевски, оповестява кореспондентът на Българска телеграфна агенция в Северна Македония.

Георгиевски би трябвало да се яви в прокуратурата в Битоля в петък. Самият той няма повече информация за аргументите, по които е обвинен по член 394-Г от Наказателния кодекс на Северна Македония, който се отнася таман до " разпространяване на материали с расистки или ксенофобски темперамент в писмен тип, посредством фотография, запис или показване на концепция или доктрина, която предлага, показва или подтиква към ненавист, дискриминация или принуждение, срещу лице или група въз основа на раса, цвят на кожата национално или етническо родословие или изповедание ". Наказанието по този член от Наказателния кодекс на Северна Македония, по който Георгиевски е обвинен, е " затвор от една до пет години ".

Още през май тази година, месец след откриването на центъра на Културен клуб " Иван Михайлов " в Битоля, на своята фейсбук страница от партия " Левица " написаха, че са сезирали прокуратурата в Битоля против Любчо Георгиевски.

В обявата на политическата партия се показва, че упрекват Георгиевски в осъществяване на закононарушения, като " излагане на подбив на македонския народ, подбудителство на ненавист, раздори или непоносимост на национална, расова, религиозна и друга дискриминационна основа ".

В качеството му на ръководител на Сдружението (Културен център " Иван Михайлов " -Битоля) съзнателно е употребявал пространствата на клуба за издание на откъс " в огромен формат на Ванчо (Иван) Михайлов с афектиран език за провокиране, отказване и присмиване на македонския народ ".

От " Левица " упрекват Георгиевски и за " дискриминационно наличие на оповестен статус във Facebook (не се прецизира кой е статусът), с който провокира " енергично възприятие на ненавист и непоносимост, директно наскърбява и омаловажава македонския народ и страна, като постанова границите на последователност на македонския народ от 1945 година и пренебрегвайки вековното му битие преди този момент ", написаха на фейсбук страницата си от " Левица ".

Българският клуб трябваше да смени името си по гледище на македонските управляващи. Ако не го направи, през февруари ще бъде премахнат от Централния указател. Законът в Скопие планува и санкция до 10 000 евро.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР