“Покажи уникалната си различност, покажи своята подкрепа!” е мотото, под

“Покажи уникалната си различност, покажи своята подкрепа!” е мотото, под ...

Отбелязват Деня на редките болести в Стара Загора

“Покажи уникалната си различност, покажи своята подкрепа!” е мотото, под което ще премине отбелязването на Международния ден на редките болести. В Стара Загора той се орга от Сдружение "Самаряни", Националният алианс на хора с редки болести, пациенти, родители и симпатизанти.
В неделя, 24 февруари, от 11 до 15 часа на второто ниво в новия мол всеки, който желае може да подкрепи хората с редки болести като промени лицето си с фантазия и творческо вдъхновение. Организаторите поставят само едно условие - участниците да се снимат в оригинална рамка и да публикуват снимката си в социалните мрежи с #ShowYourRare. Така те ще покажат подкрепата и съпричастността си към хората, страдащи от редки болести. По време на събитието ще се проведе и дарителска инициатива в подкрепа на бебе Мая.
За отбелязването на Международния ден на редките болести на 23 февруари в старозагорското село Калитиново се организира “Болница за плюшени мечета”, а на 28 февруари в Стара Загора ще се проведе улична кампания.
Международният ден на редките болести се отбелязва в последния ден на февруари. През 2008 година европейската пациентска платформа EURORDIS започва инициатива, която да запознае гражданите от страните на Европейския съюз с редките болести. Това са патологични състояния с ниска заболеваемост и болестност, а в страните от съюза за рядка се смята болест, от която страдат по-малко от 1 на 2000 души. В Европа има над 25 милиона души с редки заболявания, по голямата част от които са деца. По света хората с редки болести са около 60 милиона. От познатите редки болести едва 5% са лечими.

Източник: actualno.com