Покачващите се цени, които разгневиха гражданите едва 48 часа след

...
Покачващите се цени, които разгневиха гражданите едва 48 часа след
Коментари Харесай

Цените в Хърватия скачат заради еврото

Покачващите се цени, които разгневиха жителите едвам 48 часа след приемането на еврото

Хърватия се озова в плен на покачващите се цени, които разгневиха жителите, групите за отбрана на потребителите и държавното управление.

Третият ден от участието на Хърватия в еврозоната провокира мощен яд против последните покачвания на цените, свързани с прекосяването към единната валута, което държавното управление назова „ подла употреба и непочтено печалбарство “.

Хърватия стана 20-ият член на еврозоната на 1 януари, а на посещаване в Загреб в неделя бе ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Във вторник доста жители оповестиха за повишение на цените от търговци на дребно и снабдители на услуги макар предходните уверения от държавното управление и централната банка, че няма да има закръгляване на цените, откакто еврото стане законно платежно средство.

Министърът на стопанската система Давор Филипович прикани във вторник за незабавна среща лице в лице с огромните вериги за търговия на дребно, с цел да обсъдят повишението на цените.

След къса среща той сподели пред медиите, че „ комерсиалните вериги подвигат цените всеки месец, а в този момент, след еврото, отново подвигат цените и се пробват да излъгват жителите. Но това няма да мине. ”

По-късно Филипович изясни в Туитър, че „ всички варианти са на масата, от черни описи до заледяване на цените на необятен набор от артикули “.

Хърватските жители и държавното управление упорстват за понижаване на цените.

От бранша на търговията на дребно в границите на Хърватската асоциация на работодателите дадоха отговор, че са „ неприятно сюрпризирани и шокирани от заканите “, отправени от министъра.

Държавният инспекторат записва 1738 нарушавания на закона за приемане на еврото, заяви уеб сайтът Index.hr във вторник.

Ана Кнежевич от локалната група за отбрана на потребителите сподели, че жителите са „ ядосани и разочаровани, тъй като цените не стопират да порастват от предходната година “.

„ През цялото време ни споделяха, че приемането на еврото няма да докара до по-високи цени “, разясниха хърватски жители в края на декември, представени от.

Най-големите опасения са, че скоковете на цените към този момент са необятно публикувани и се чакат нови, със слаб надзор от страна на управляващите.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР