Покачващите се летни температури в Южна Европа могат да доведат

...
Покачващите се летни температури в Южна Европа могат да доведат
Коментари Харесай

Горещините ще окажат по-голямо влияние върху избора на туристите в Европа

Покачващите се летни температури в Южна Европа могат да доведат до трайна смяна в туристическите привички, като множеството туристи избират по-хладни дестинации или отиват на отмора напролет или есента, с цел да избегнат рисковите горещини, предвиждат туристически огранизации и специалисти, представени от Ройтерс.

Данни на Европейската туристическа комисия (ETC) демонстрират, че броят на хората, които се надяват да пътуват до Средиземноморието през интервала юни-ноември, към този момент е намалял с 10% по отношение на предходната година, когато горещините доведоха до суша и горски пожари.

Междувременно се следи скок в интереса към дестинации като Чехия, Дания, Ирландия и България.

„ Очакваме, че непредсказуемите метеорологични условия в бъдеще ще окажат по-голямо въздействие върху избора на туристите в Европа “, разяснява Мигел Санс, началник на ETC.

Доклад на организацията също по този начин демонстрира, че 7,6% от пътуващите сега считат рисковите метеорологични условия са главен проблем за ваканциите сред юни и ноември.

Сред тях са Анита Елшой и брачният партньор ѝ, които този месец се завръщат вкъщи в Норвегия след почивка на обичаното си място във Васанело, село на север от Рим, седмица по-рано от плануваното, защото температурите са достигнали към 35 градуса по Целзий.

„ Получих мощна болежка в главата, крайници, а пръстите ми се подуха и ставах все по-замаяна “, споделя Елшой за признаците си, свързани с топлината. „ Трябваше да останем там две седмици, само че не можахме поради жегата “.

Без анулирани резервации към момента

Търсенето на пътувания скочи още веднъж това лято, откакто туристите бяха лимитирани в продължение на години от рестрикциите, наложени поради пандемията. По думите на компании от туристическия бранш жегите към момента не са довели до доста анулирани резервации.

Британците в частност са възнамерявали по-малко ваканции вкъщи и повече по Средиземноморието, постоянно правейки това доста месеци по-рано, тъй като не престават да мечтаят да избягат по плажовете след блокадите, разяснява Шон Типтън от бритаската туристическа група ABTA.

Но салдото може да бъде нарушен, защото горещите талази стават все по-изтощителни. Учени от дълго време предизвестяват, че климатичните промени, провокирани от излъчванията CO2 от изгарянето на изкопаеми горива, ще стават все по-чести, тежки и смъртоносни.

Метеоролози предвиждат, че в идната седмица температурите могат да надминат настоящия връх в Европа от 48,8 градуса по Целзий, подложен в Сицилия през август 2021 година Това поражда опасения от повтаряне на миналогодишния сюжет със смъртните случаи, породени от жегата.

Истории за туристи, извозвани с хеликоптери от италианските плажове или откарани с коли за спешна помощ от атинския Акропол, заляха европейските медии през последните седмици.

„ Нашето скорошно изследване демонстрира спад в броя на хората, които се интересуват от пътешестване през август, пиковия месец, до момента в който повече европейци обмислят есенни пътувания “, споделя Санс.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР