Покачването на цената на водата е неизбежно, но важно с

...
Покачването на цената на водата е неизбежно, но важно с
Коментари Харесай

Пламен Димитров: Покачването на цената на водата е неизбежно

Покачването на цената на водата е неизбежно, само че значимо с какви темпове се прави и по какъв начин ще бъдат предпазени обществено слабите и работещите в бранша. Това сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров, при откриването на полемика на тематика "За стабилно развиване на ВиК бранша и почтени работни заплати на служащите и чиновниците ".

,,Днес обсъждаме положението на ВиК бранша, неговото финансово и кадрово застраховане, както и бъдещето на инфраструктурата и вложенията в мрежата, уточни Димитров. Нужен е нов специфичен закон за ВиК услугите, който да регистрира нейните специфики и неотменимостта на задължението за доставка на вода за всеки жители на България и да подсигурява обществения темперамент на сектора'', уточни Пламен Димитров.

По думите му ВиК секторът е най-регулирания бранш в България, по-регулиран от банковия бранш.

,,В бранша има благоприятни условия за допълните доходи, които не минават наложително през цената на водата'', сподели президентът на КНСБ.

Според Пламен Димитров в проектите за бюджета за идната година може да бъдат планувани ваучери за водни помощи.

,,На човек му трябват минимум 50-100 литра дневно, т.е. до 3 куб.м на месец. Ако допуснем, че 500 хиляди семейства се нуждаят от водни помощи, в държавния бюджет могат да се заложат 50 млн. лв. за подкрепяне на нуждаещите се'', съобщи Димитров.

,,Нашето главно искане е 15 % годишно нарастване заплатите в бранша. През последните години заплатите в страната растяха с темпове от 8 - 11 % годишно, до момента в който тези при ВиК услугите два - три пъти по-малко и по тази причина приходите на хората там са изостанали. За тези нараствания ще са потребности още 25 - 27 млн. лв. годишно'', изясни той.

Дискусията е навременна, тъй като главен проблем на бранша е заплащането на ВиК операторите. Към момента КЕВР е одобрила бизнес проектите на 27 ВиК сдружения, които обслужват 77 % на популацията на страната, добави ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

,,Има области в страната, където цената на водата реализира обществената търпимост и би трябвало да се търси различен механизъм за повишение на заплатите. Нужно е в допълнение държавно финансиране в бранша с към 50 млн. лв. годишно, тъй че заплатите на служилите на водните оператори да се покачат, без да се подвига цената на водата за популацията. Възможно е делене на КЕВР на енергиен и на воден регулатор, само че това може да направи Народното събрание'', разяснява Иван Иванов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР