Покачването на океаните се ускорява и нивото на водата може

...
Покачването на океаните се ускорява и нивото на водата може
Коментари Харесай

Нивото на океаните може да се повиши с 65 см до края на века

Покачването на океаните се форсира и равнището на водата може да се увеличи с 65 см до края на века. Това може да изправи крайбрежните градове пред съществени проблеми, предизвестява ново изследване, което удостоверява аналогични проучвания на Организация на обединените нации.

Ритъмът на повишение на равнището на океаните – към 3 мм годишно сега, може да нарасне тройно, до 10 мм на година до 2100 година, предвиждат учени в изданието на Американската академия на науките, представени от Франс прес.

Изчисленията им се базират на информацията, събрана от сателитни наблюдения през последните 25 години. Подобни са и прогнозите в отчет на експертната група по климата на Организация на обединените нации от 2014 година

Ускорението, провокирано главно от топенето на ледовете в Гренландия и Антарктика, евентуално може да удвои общото покачване на океанското равнище до 2100-та., разяснява Стив Неръм, учител по инженерна аеронавтика в университета в Колорадо и главен създател на изследването.

С това ускоряващо се движение океаните могат да се „ вдигнат “ с над 60 см още до края на този век и това е внимателната прогноза по думите на Неръм.

Климатичните промени водят до покачването на океаните посредством два феномена: бързото размразяване на ледовете на двата полюса и повишението на концентрацията на парникови газове в атмосферата. Вторият феномен затопля водата. Топлата вода е с по-ниска компактност от студената и заема повече място. На този механизъм се дължат половината от 7-те сантиметра покачване, открити през последните 25 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР