Покачването на нивото на океаните може да достигне 65 см

...
Покачването на нивото на океаните може да достигне 65 см
Коментари Харесай

Нивото на океаните може да се покачи с 65 см до края на столетието


Покачването на равнището на океаните може да доближи 65 см до края на актуалното столетие, което може да докара до съществени проблеми за крайбрежните градове. Това сочат данни от проучване, оповестено в бюлетина на Американската академия на науките (PNAS), представен от Агенция Франс Прес. Темпото на годишно повишаване на равнището на океаните, което сега е към 3 мм на година, може да се утрои и да доближи 10 мм в допълнение всяка година до 2100 година

Резултатите от това проучване се базират на събирани в продължение на 25 години информации от спътници. Това ускоряване, провокирано на първо място от ускореното размразяване на ледовете в Гренландия и Антарктика, може евентуално да удвои общото повишение на равнището на океаните до 2100 спрямо прогнозите, основани на непрекъснато повишение на равнището на водата в океаните. Това изяснява ръководителят на проучването Стив Нерем.

Климатичните промени водят до повишение на океаните посредством два феномена: бързо размразяване на ледовете на полюсите и нараснали концентрации на газове с парников резултат в атмосферата. Последният феномен провокира стопляне на температурата на водата. Топлата вода, която е с по-малка компактност от студената, заема повече място. Този механизъм е виновен за половината от установеното за последните 25 години повишение от 7 сантиметра, твърди професор Нерем.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР