Пожарникарите у нас са малко над 7 хиляди души. Това

...
Пожарникарите у нас са малко над 7 хиляди души. Това
Коментари Харесай

Пожарникарите у нас са малко над 7 хиляди

Пожарникарите у нас са малко над 7 хиляди души. Това демонстрират данни на Министерство на вътрешните работи, предоставени на " Дневник " в отговор на заявление по достъп до социална информация. Според тях общо чиновниците на терен са над 34 хиляди.

Според Закона за Министерство на вътрешните работи чиновниците са три типа: държавни чиновници - полицейски органи и органи по пожарна сигурност и отбрана на популацията, чийто статут се урежда в Закона за МВР; държавни чиновници, чийто статут се регламентира в Закона за държавния чиновник, и лица, работещи по трудово правно отношение.

Данните демонстрират, че в Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " полицейски органи и органи по пожарна сигурност и отбрана на популацията, чийто статут се урежда в Закона за Министерство на вътрешните работи са 7311 чиновници, държавните чиновници в дирекцията са 7518 души, а тези по трудово правно отношение - към 480.

Инспекторите по отбрана на популацията в страната са 132- ма души.

Това са хората от така наречен някогашен гражданска отбрана, които се отзовават при бедствия, повреди, режат дървета и спомагат на пожарните и спешните екипи. Най-много сходни инспектори има в дирекцията на пожарната в София - 20, а минимум с по един - във Видин и Хасково. Според данните на Министерство на вътрешните работи в Бургас не работи нито един подобен контрольор.

Миналата година пожарникарите излязоха на митинг, откакто се заприказва за промяна в пожарната - затваряне на десетки пожарни служби, измежду които и такива в курортни селища като Боровец и Пампорово. Основното недоволство на протестиращите беше, че те не са задоволително.

Тогава управлението на Министерство на вътрешните работи незабавно промени закона, с цел да ги резервира, само че отвори въпроса дали това не слага в заплаха огнеборците. Темата заглъхна около европредседателството и митингите за по-високи заплати в бранш " Сигурност ", както и с нормалното пояснение - че следва приемане на разпоредба, която да уреди всички детайлности. През февруари шефът на пожарната Николай Николов съобщи, че наредбата би трябвало да се одобри до два месеца и да уреди неяснотите към дейноста на дребните пожарни. Но работата по нея не е напреднала.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР